Recept dana: Znate li kako se pravi muhlama, čuveni turski doručak

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Znate li kako se pravi muhlama, čuveni turski doručak
Foto: Hurriyet / Divna, ukusna muhlama

Muhlama je raskošni turski doručak koji je toliko jednostavan za pripremu i toliko ukusan, da jedva postoji neko kome se ne bi dopao.

Predivno bi bilo da se za Muhlamu koristi turski sir kačkavalj (kasseri ili kaşar) koji bude u nitima, ali može da se eksperimentiše i sa sirevima kao što su Gauda, Grijer i Čedar, samo da nisu mnogo zreli i tvrdi.

Od italijanskih bili bi pogodni Provolone i od zrelijih mocarela, koja se koristi za picu. Ementaler je takođe odgovarajuć kao tekstura, ali ipak ga ne preporučuju, zbog posebnog ukusa koji ne ide uz ovaj raskošni namaz.

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Podcast s Armom: Nermina Alihodžić Usejnovski i vizija nastavnice o bosanskom obrazovnom horizontu

Sastojci:

  • sir - 220 grama, turski kačkavalj ili po izboru
  • kukuruzni griz - 4 supene kašike
  • puter - 65 g
  • 4-5 čehna bijelog luka (po volji)
  • voda - 1 šolja (ili 50/50 svježe mlijeko/voda)
  • so - po želji

ZA POSIPANJE (po želji)

  • cimet
  • suho grožđe
  • orasi

Priprema:

Da biste pripremili muhlamu, istopite puter na umjerenoj vatri, da ne gori - po želji dodajte čehna bijelog luka. Koristite sud ili tavu s debelim dnom, ili originalni turski sud sa dve drške, od kojih i potiče naziv za jelo.

Recept koji svima uspijeva: Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu

Recept koji svima uspijeva: Kako napraviti savršene domaće jufke za pitu

Na puteru prepržite kukuruzni griz neprestano miješajući. Dovoljno je da vam prijatno zamiriše i gotovo je, nije potrebno da čekate da postane braon boje.

Postepeno sipajte vodu (da bi bilo lakše možete unapred da je zagrejete) i miješajte dok se ne dobije glatka smjesa. Ovdje je trenutak da posolite, ukoliko sir kojeg koristite nije mnogo slan. Kratko kuhajte dok se ne zgusne i tada sipajte izrendani sir i miješajte sve dok se ne istopi i dok se ne dobije glatka, rastegljiva masa.

Najbolje je da se muhlama servira topla, prije nego što se sir stegnuo, kako bi se u nju umakao komadić hljeba, hrskavi krekeri ili prepečene kriške.

U svojoj autentičnoj varijanti, muhlama se posipa cimetom, ali ako ga ne volite, možete posuti i orasima i suhim grožđem, piše Bonapeti.rs.

To je to. Prijatno!

Trabzon's Most Famous Meal: Muhlama 🏆🏆

A Black Sea dish that is indispensable for Turkish breakfast tables #eatmore #muhlama #breakfast #trabzon

Posted by Eat More on Thursday, September 21, 2023

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije