Recept dana: Grčki uštipci sa tikvicama
Poželjeli ste uštipke, a dosadili su vam oni sa sirom, kajmakom i suhim mesom. Nema problema, donosimo vam tradicionalni način pravljenja grčkih uštipaka za tikvicma, toplog predjela koje se služi uz tzatziki umak.
Kolokithokeftedes, iako se teško izgovara, lako pravi, a preukusno je.
Sastojci:
Kulturni četvrtak | Reditelj Andraš Urban: O Desire festivalu, komediji 'Seljačka opera' i teatru
- 1 kg tikivica (rendanih)
- 1 crveni luk (rendan)
- 2 mlada crna luka (sitno isjeckana)
- 2 kašike sveže nane (sitno isjeckane)
- 2 jaja
- 1,5 čaša tvrde grčke fete (rendane ili sitno izdrobljene)
- 2 čaše prezle ili 4 kašike brašna sa praškom sa pecivo (po potrebi)
- 2 kašike maslinovog ulja
- 2 kašike peršuna (sitno sjeckanog)
- so i biber po ukusu
- ulje za prženje
Priprema:
1. Rendane tikvice posoliti, staviti u cjediljku da odstoje 30 minuta nakon čega ih dobro treba ocjediti.
2. Sve sastojke staviti u veliku posudu i dobro izmješati dok se ne dobije smjesa dovoljno gusta da se formiraju loptice.
Napravite oliebollen, nizozemske uštipke: Priprema je jednostavna, a poseban šmek im daje - jabuka
3. U tavu staviti biljno ulje toliko da pokrije dno i zagrijati na srednjoj temperaturi.
4. Kašikom uzimati smjesu i spuštati u tavu. Prije svakog uzimanja smjese, kašiku potopiti u vodu da se smjesa ne bi lijepila za nju.
5. Pržiti 2-3 minuta sa svake strane dok lijepo ne porumene.
Odlična ideja za doručak vikendom: Najbrži uštipci na svijetu
6. Gotove staviti na salvetu ili papirni ubrus da pokupi višak ulja.
Posluživanje
Služiti sa jogurtom ili tzatziki umakom, piše Coolinrka.com.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.