Napravite oliebollen, nizozemske uštipke: Priprema je jednostavna, a poseban šmek im daje - jabuka
Ako vas je već zahvatila praznična euforija ili jednostavno uživate u takvoj atmosferi, a volite kuhati ili bar isprobavate ukusne specijalitete, pripremili smo sjajan recept idealan za tmurne zimske dane kada je sve što želite da se zavalite u fotelju, pokrijete dekom i uz film ili seriju uživate u omiljenim grickalicama.
Naime, u području Sjeverne Evrope tokom zimskih praznika na trpezi se često mogu vidjeti takozvani oliebollen, riječ je o testu koje podsjeća na naše uštipke ili fritule. Ovo su tradicionalni belgijski i nizozemski uštipci, koji se često nazivaju i pretečom krofni, a vjeruje se da se još od srednjeg vijeka u velikim količinama jedu tokom zimskih praznika.
Navodno, ovaj običaj potiče od činjenice da je bilo uobičajeno postiti do Božića, a kada bi se post završio uslijedilo bi veliko slavlje sa zasitnom, a jeftinom hranom kakve su bile razne vrste tjesta - pogače, pogačice i upravo oliebollen. Takođe, pamti se praksa u kojoj su siromasi išli od vrata do vrata proseći nešto za jelo, a davalo su im se upravo ovi uštipci jer ih je bilo lako napraviti, a ipak su bili ukusni.
Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže
Ako imate 15 minuta i samo 5 sastojaka: Napravite mekane uštipke od jogurta
Ovi uštipci se i dan danas rado prave u Belgiji i Nizozemskoj, a zimi se mogu kupiti na svakom ćošku na nekim od novogdišnjih marketa i na uličnim štandovima. Tijesto se pravi od brašna, jaja, mlijeka, kvasca i praška za pecivo, te se prži u dubokom ulju, baš kao što je to slučaj sa našim uštipcima.
Tradicionalno se posipaju šećerom u prahu, ali popularne su i varijante u kojima se ovi uštipci pune isjeckanim ili rendanim jabukama, kandiranim voćem ili suhim grožđem. A evo i recepta.
Potrebni sastojci:
- 200 ml mlijeka
- 7 g suhog kvasca (jedna kesica)
- 300 g brašna
- 1 jaje
- prtohvat soli
- 1 jabuka
- suho grožđe po ukusu
- ulje
- šećer u prahu
Jeste li probali arapske slatke uštipke? Sastojke vjerovatno imate u kuhinji, a 'tope' se u ustima
Priprema:
Kvasac sipajte u mlako mlijeko, pa ostavite da odstoji nekoliko minuta dok se ne aktivira. U velikoj zdjeli sipajte prosijano brašno i so, potom dodajte kvasac sa mlijekom i jaje i sve zajedno umijesite u glatku smjesu. Dodajte izrendanu jabuku, te po želji i suho grožđe koje ste prethodno potopili u toplu vodu ili rum. Činiju sa tijestom ostavite pokrivenu na toplom najmanje sat vremena kako bi tijesto naraslo.
U dubljoj šerpi zagrijte ulje, a potom pažljivo oblikujte kuglice od tijesta i ubacujte ih u vruće ulje. Pržite kuglice do zlatnosmeđe boje na srednjoj temperaturi oko osam minuta. Ostavite ih da se ocjede od viška masnoće na papirnim ubrusima. Služite ih vruće i posute prah šećerom.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.