Slatka tajna Sultan Fatiha: Recept za starinski turski kolač koji popravlja raspoloženje

0
Radiosarajevo.ba
Slatka tajna Sultan Fatiha: Recept za starinski turski kolač koji popravlja raspoloženje
Foto: Arhiv / Slatka tajna Sultan Fatiha ili Sultan Fatih sarma

Slatka tajna Sultan Fatiha ili Sultan Fatih sarma je još jedan slatki kolač u moru turskih starinskih slatkih delicija.

Iako se turski kolači uglavnom u svijetu prepoznaju po baklavama, ovo je jedan od onih koji postoje i pripremaju se vjekovima.

Kao i mnogi turski kolači i ovaj recept se nalazi u čuvenoj kuharici starog Top Kapi saraya.

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Građani Vogošće na ulicama: I večeras održali protest, a evo šta traže

Bez pečenja i miksera: Torta od plazma keksa i krem bananica gotova za 10 minuta

Bez pečenja i miksera: Torta od plazma keksa i krem bananica gotova za 10 minuta

Potrebni sastojci:

4 jaja
1,5 šolja šećera
2 šolje brašna
2 kašike maslaca
1 kesica vanilin šećera
1 kesica praška za pecivo
2 kašike meda

Smjesa za punjenje:

2 šolje sjeckanih oraha

Sirup za prelivanje kolača:

2 čaše vode
1,5 šolja šećera

Za ukrašavanje i posipanje:

sjeckani orasi - jezgre oraha

Priprema:

Prvo pripremiti sirup za prelivanje kolača. Staviti da se šećer i voda kuhaju u lonac. Kad je kuhan sirup sklonite sa strane kako bi se smjesa ohladila.

Sočne, brze i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu

Sočne, brze i jednostavne: Domaće krofne po bakinom receptu

U posebnoj zdjeli postepeno dodajte sve sastojke: jaja, 1 kašiku maslaca, šećer, brašno, vanilin šećer i prašak za pecivo i mutiti mikserom, velikom brzinom najmanje 10 minuta.

Pripremite tepsiju za pečenje tako što ćete staviti papir za pečenje i još ga premažite sa kašikom maslaca. Gotovu smjesu ulijte u tepsiju i poravnajte.

Zagrijte pećnicu na 175 stepeni i pecite 20-25 minuta.

Tijesto će ostati svjetlo ali će se masa stvrdnuti.

Izvadite iz pećnice, i odmah prelijte sa hladnim sirupom kako bi omekšali kolač.

Kolač treba samo da malo omekša jer nije pretvrdo. Sad nanesite med na tijesto, a onda pospite sjeckanim orasima. Nakon toga polako počnite da rolujete tijesto.

Kad ste napravili rolat - sirup koji je ostao u tepsiji, lagano ga prelijte opet po Sultan Fatihovom kolaču.

Prije posluženja pospite sa sjeckanim orasima ili samo ukrasite sa jezgrama oraha.

To je to. Prijatno!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije