Recept dana: Arapska Tabbouleh salata

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Arapska Tabbouleh salata
Foto: Coolinarika / ILustracija / Nar salata

Među vegetarijanskim salatama, arapska tabbouleh salata svakako je među poznatijima.

Najbolja kombinacija - s kus-kusom uz dodatak nezaobilaznog peršuna i metvice.

Poslužite je sa listovima zelene salate kao prilog ili samostalno jelo.

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Video porodice Isak iz Srebrenice izazvao brojne komentare na društvenim mrežama

Sastojci:

  • 250 g kus-kusa
  • 500 ml vrele vode
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika morske soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika melase od nara
  • 2 kašike limunovog soka
  • 200 g svježeg peršuna 
  • 150 g cherry paradajza
  • 2 mlada luka
  • 2 nara
  • 15-ak listića metvice
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Priprema: 

  • Kus-kus prelijte vrelom vodom i pustite da stoji 3-5 minuta.
  • Začinite cimetom, biberom i morskom solju.
  • Dodajte maslinovo ulje, melasu od nara i ocijeđeni limunov sok. Dobro promiješajte viljuškom da se kus-kus razdvoji u pojedinačna zrnca.
  • Peršun operite i sitno nasjeckajte.
  • Cherry paradajz i mladi luk također sitno narežite.
  • Nar očistite, a mentu sitno nasjeckate.
  • U veliku posudu stavite sve pripremljene sastojke i dobro promiješajte.

Pripremljenu salatu poslužite kao prilog ili kao samostalno jelo.

Tabbouleh salata odlično prija i uz hummus ili pita hljeb, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije