Recept dana: Arapska Tabbouleh salata
Radiosarajevo.ba
Među vegetarijanskim salatama, arapska tabbouleh salata svakako je među poznatijima.
Najbolja kombinacija - s kus-kusom uz dodatak nezaobilaznog peršuna i metvice.
Poslužite je sa listovima zelene salate kao prilog ili samostalno jelo.
Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'
Sastojci:
- 250 g kus-kusa
- 500 ml vrele vode
- 1 kašičica mljevenog cimeta
- ½ kašičice bibera
- 1 kašika morske soli
- 4 kašike maslinovog ulja
- 1 kašika melase od nara
- 2 kašike limunovog soka
- 200 g svježeg peršuna
- 150 g cherry paradajza
- 2 mlada luka
- 2 nara
- 15-ak listića metvice
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom
Priprema:
- Kus-kus prelijte vrelom vodom i pustite da stoji 3-5 minuta.
- Začinite cimetom, biberom i morskom solju.
- Dodajte maslinovo ulje, melasu od nara i ocijeđeni limunov sok. Dobro promiješajte viljuškom da se kus-kus razdvoji u pojedinačna zrnca.
- Peršun operite i sitno nasjeckajte.
- Cherry paradajz i mladi luk također sitno narežite.
- Nar očistite, a mentu sitno nasjeckate.
- U veliku posudu stavite sve pripremljene sastojke i dobro promiješajte.
Pripremljenu salatu poslužite kao prilog ili kao samostalno jelo.
Tabbouleh salata odlično prija i uz hummus ili pita hljeb, piše Coolinarika.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.
/ Najčitanije
/ Komentari
Prikaži komentare (0)