Recept dana: Arapska Tabbouleh salata

0
Radiosarajevo.ba
Recept dana: Arapska Tabbouleh salata
Foto: Coolinarika / ILustracija / Nar salata

Među vegetarijanskim salatama, arapska tabbouleh salata svakako je među poznatijima.

Najbolja kombinacija - s kus-kusom uz dodatak nezaobilaznog peršuna i metvice.

Poslužite je sa listovima zelene salate kao prilog ili samostalno jelo.

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Upozorenje meteorologa građanima Bosne i Hercegovine: 'Slijedi nam burnih 24 sata, spremite se'

Sastojci:

  • 250 g kus-kusa
  • 500 ml vrele vode
  • 1 kašičica mljevenog cimeta
  • ½ kašičice bibera
  • 1 kašika morske soli
  • 4 kašike maslinovog ulja
  • 1 kašika melase od nara
  • 2 kašike limunovog soka
  • 200 g svježeg peršuna 
  • 150 g cherry paradajza
  • 2 mlada luka
  • 2 nara
  • 15-ak listića metvice
Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Idealan ručak za ljetne dane: Salata sa bijelim grahom i rukolom

Priprema: 

  • Kus-kus prelijte vrelom vodom i pustite da stoji 3-5 minuta.
  • Začinite cimetom, biberom i morskom solju.
  • Dodajte maslinovo ulje, melasu od nara i ocijeđeni limunov sok. Dobro promiješajte viljuškom da se kus-kus razdvoji u pojedinačna zrnca.
  • Peršun operite i sitno nasjeckajte.
  • Cherry paradajz i mladi luk također sitno narežite.
  • Nar očistite, a mentu sitno nasjeckate.
  • U veliku posudu stavite sve pripremljene sastojke i dobro promiješajte.

Pripremljenu salatu poslužite kao prilog ili kao samostalno jelo.

Tabbouleh salata odlično prija i uz hummus ili pita hljeb, piše Coolinarika.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije