Najbrže, najmekše, najukusnije: Recept za kiflice sa svježim sirom
Krasna ideja za doručak vikendom.
Uz jednostavne namirnice i malo angažmana, niste li još probali, izvolite. Vi i vaši ukućani uživat ćete u ovim kiflicama.
Sastojci za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 3 kašikice praška za pecivo
- 125 g svježeg sira
- 50 ml mlijeka
- 50 ml ulja
- 1 kašika soli
- 1 bjelanjak
Premaz i posip:
- 1 žumance
- 1 kašika mlijeka
- malo bibera
- malo soli
- po želji sjemenke
Brz i jeftin porodični ručak - od samo nekoliko sastojaka (koje vjerovatno već imate u kući)
Na sjednici vijeća: Povučena tačka o vršiocu dužnosti gradonačelnika grada Sarajeva
Priprema:
Prosijano glatko brašno pomiješajte s praškom za pecivo u posudi. Dodajte bjelanjak, mlijeko i ulje te parcijalno pjenjačom promiješajte sastojke. Dodajte svježi sir i rukama umijesite glatko tijesto. Tijesto prebacite na pobrašnjenu podlogu i razvaljajte ga u kružnu formu debljine par milimetara.
Nožem ga izrežite na osmine i od svakog komada formirajte kiflice na način da bazu trokuta rolate prema vrhu. Kiflice prebacite u lim za pečenje obložen papirom za pečenje i premažite mješavinom razmućenog žumanjka, mlijeka, soli i bibera. Povrh kiflica rasporedite po nekoliko sjemenki sezama, lana, buče ili po želji.
Za samo pola sata pripremite brzu, a preukusnu tortu: Ne peče se i savršena je za ljetne dane
Pecite ih u rerni 30 do 40 minuta na 180 stepeni s tim da povremeno 'bacite' pogled da li su rumene na vrhu jer vrijeme pečenja ovisi od rerne do rerne.
Prijatno!
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.