Razgibajte bolna ramena uz ovih pet vježbi fizioterapeutkinje

0
Radiosarajevo.ba
Razgibajte bolna ramena uz ovih pet vježbi fizioterapeutkinje
Foto: Pexels / Ilustracija / Bol u ramenima

Ramena i lopatice dijelovi su mišićno-koštanog sistema koji osiguravaju potporu i pokretljivost gornjih ekstremiteta.

Razumijevanje njihove funkcije važno je za održavanje pravilnog držanja, sprečavanje povreda i osiguravanje optimalnog zdravlja ramena.

Ipak, mnogi pokreti pa i oni nesvjesni koje svakodnevno radimo, kao i nepravilno držanje mogu dovesti do neželjenih povreda. Kako bismo ih izbjegli, fizioterapeutkinja Andrea Pavić podijelila je pet ključnih vježbi koje možete izvoditi u svakoj prilici, piše Živim.

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Potvrđeno za portal Radiosarajevo.ba: I Hrvatska je kosponzor rezolucije o genocidu u Srebrenici

Mobilnost lopatice i ramena

Stanite u četveronožni položaj tako da su koljena lagano raširena i nalaze se ispod kukova a dlanovi ispod ramena. Jednu ruku stavite iza glave na potiljak, zatim s laktom idite unutra prema suprotnom koljenu pa otvarajte ruku i trup u suprotnom smjeru. Vježbu ponovite osam do 10 puta na svaku stranu.

Kružnica na boku

Lezite na bok i ruke ispružite ispred sebe. Gornju ruku odignite i opišite njom kružnicu prvo u jednom smjeru a zatim u drugom. Okrenite se na drugi bok i ponovite vježbu. Napravite 10 do 12 ponavljanja na svaku stranu.

7 vježbi koje će transformirati cijelo tijelo za samo 4 sedmice

7 vježbi koje će transformirati cijelo tijelo za samo 4 sedmice

Izometrija vrata

Lezite na leđa s glavom oslonjenom na jastučić ili srolani peškir. Bradu uvucite unutra kao da želite napraviti podbradak te potiljkom pritisnite jastučić. Zadržite poziciju 10 do 15 sekundi i ponovite pokret osam do 10 puta.

Vježba slovo T

Lezite na prsa i čelo oslonite na srolani peškir. Ruke raširite u obliku slova T s palčevima okrenutim prema gore. Istovremeno odignite obje ruke od poda i polako vratite u početni položaj. Vježbu ponovite 10 do 12 puta u tri serije.

Vježba s loptom

Kleknite na pod i prsima se oslonite na pilates loptu. Ruke ispružite ispred sebe tako da su palčevi okrenuti prema gore, a dlanovi su oslonjeni na pod. Podižite naizmjenično ruke od poda i pripazite da se ramena ne odižu prema ušima (lopaticu vucite prema dolje). Vježbu izvedite u tri serije osam do 10 ponavljanja.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije