Punjene paprike iz tave oduševit će vas: Pune su okusa, a ovo je najbitnija stvar

1
Radiosarajevo.ba
Punjene paprike iz tave oduševit će vas: Pune su okusa, a ovo je najbitnija stvar
Foto: Dž. K. / Radiosarajevo.ba / Paprike

Punjenih se paprika jednostavno ne možemo zasititi. Skoro da bismo ih mogli jesti svaki dan. Samo, lijepo je tu i tamo nešto malo promijeniti pa dobiti jelo kakvo još nismo probali. U receptu koji vam predlažemo promijenjeno je, zapravo, štošta, no rezultat je tako dobar da se isplati barem kilogram paprika, koje bi inače završile punjene mljevenim mesom i rižom, pripremiti na ovakav način.

Posebnost ovog jela je u tome što se priprema u tavi, u tome što vam za njegovu pripremu nije potreban klasičan umak na bazi rajčice niti će vam trebati mljeveno meso. Ove se paprike pune sirom i mesom, no popis sastojaka nije uklesan u kamenu - slobodno ga prilagodite svom ukusu i sastojcima koji su vam na raspolaganju, a recept shvatite kao nadahnuće za jela koja ćete prema njemu osmisliti u vlastitoj režiji.

Prilikom pripreme ključno je svako malo provjeriti ima li u tavi tekućine. Trebalo bi je biti dosta jer će je paprike pustiti, no ako tava nije dobro pokrivena ili previše sporo provjeravate ima li vode u njoj, brzo će postati suha. Dogodi li vam se to, ulijte malo tople vode.

Sukob navijačkih grupa u Sarajevu: Huligani palili baklje i izazvali paniku

Sukob navijačkih grupa u Sarajevu: Huligani palili baklje i izazvali paniku

Punjene paprike iz tave

Sastojci:

  • 6 paprika roga
  • 6 suhog mesa
  • 6 feta sira poput trapista ili goude
  • 4 režnja bijelog luka
  • 1 paradajz 
  • 1/4 vezice peršina
  • maslinovo ulje
  • sol

Priprema:

Paprike operite, odstranite im peteljku i sjemenke. Svaki komad mesa poklopite fetom sira pa ih zajedno zarolajte. Ubacite po jednu tubicu u svaku papriku, a zatim u svaku papriku ubacite i komad paradajza. Napunjene paprike malo spljoštite dlanom pa ih posložite u tavu u koju ste stavili ulje.

Poklopite tavu i pržite paprike na laganoj vatri dok malo ne omekšaju i uhvate boju s donje strane pa ih okrenite, podlijte ih sokom koji su pustile i dodajte im grubo narezan bijeli luk i peršin pa ih opet poklopite i pržite dok i s druge strane ne uhvate boju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije