Prestanite uništavati omiljeni desert: Zbog 4 greške palačinke vam ispadaju loše

Radiosarajevo.ba
Prestanite uništavati omiljeni desert: Zbog 4 greške palačinke vam ispadaju loše
Foto: Twitter / Palačinke

Palačinke su u mnogim domovima među omiljenim poslasticama. Iako je tijesto jednostavno za pripremu ponekad napravimo greške koje mogu uticati na ukus i kvalitet palačinki.

Previše miješate

Mnoge domaćice želeći da razbiju svaku grudvicu brašna, previše miješaju tijesto. To je pogrešno! Ne smijete pretjerati sa miješanjem ili mućenjem jer će gluten početi da se razvija i tijesto će postati elastično, što znači da će palačinke u biti gumenaste.

Nemate strpljenja

Da bi ispale savršene, smjesu treba pokriti i ostaviti da odstoji do pola sata.

Ne zagrijevate tavu dovoljno

Ukoliko vaša tava nije zagrijana, tijesto će se beživotno razliti i upiti svu masnoću kojom ste premazali tavu. Predlažemo vam da provjerite tmperaturu tako što ćete staviti malu palačinkicu kao probnu.

Prečesto okrećete palačinke

Suzdržite se od okretanja sve dok s donje strane ne poprime lijepu zlatnu boju. Ako pravite američke palačinke onda vam je naročito potrebno da budete pažljivi jer bi u suprotnom mogle izgubiti pahuljastu teksturu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije