Pravi specijalitet: Recept za sočan i ukusan punjeni kupus
Punjeno povrće ima jednu sasvim jasnu prednost pred kuhanim, pirjanim i prženim pa je potpuno razumljivo što su nam svima tako drage sarme, punjene paprike i tikvice.
A što kažete na punjeni kupus? Mislimo na cijelu glavicu kupusa, naravno.
Ako nikad niste kušali ovo jelo, ovo vam je idealna prilika jer postoji odličan recept, a podijelio ga je bh. food bloger, Ibrahim K. na svom Instagram profilu.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Prenosimo vam recept, a u nastavku je i video u kojem ćete vidjeti kako sve to izgleda u praksi. Obratite pažnju na vrlo efektnu caku s lukom.
Sastojci
- 1 veća glavica kupusa
- 1 kg mljevenog mesa
- luk
- riža
- ulje
- krompir
- mrkva
- paradajz
- crvena paprika
- so, biber
Priprema
Kupus očistite iznutra, odstranite korijenski dio, zatim vadite jedan po jedan list kupusa pa ih skuhajte dok ne omekšaju. Krompir, mrkvu i paradajz narežite.
Temeljito izmiješajte sve sastojke za preljev (meso, nasjeckani luk, rižu, ulje, crvenu papriku, so i biber).
Sjajan recept za iftar: Napravite ukusne i sočne pileće ražnjiće
Redom slažite tanki sloj preljeva pa red listova kupusa, dok ne potrošite sastojke, a na posljednji sloj kupusa posložite narezane mrkve, zatim krompir pa paradajz. Po želji na vrh stavite još kupusa.
Na dno dublje tepsije stavite malo ulja, na to posložite luk narezan na kolutove, na luk stavite punjeni kupus.
Oko kupusa ulijte posoljenu vodu i kuhajte na srednje jakoj vatri 1 sat i 20 minuta.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.