Poznati nutricionista upozorava: 'Na ovom mjestu nikada nemojte držati jaja'

2
Radiosarajevo.ba
Poznati nutricionista upozorava: 'Na ovom mjestu nikada nemojte držati jaja'
Foto: Pexels / Ilustracija / Kokošija jaja

Španski nutricionista Pablo Ojeda kaže da postoje "naučni dokazi" o sigurnosti konzumiranja jaja.

Tvrdi da su jaja prava "superhrana" koja vjerojatno ima najbolji protein u životinjskom svijetu, a ima i dobru masnoću zdravu za srce i vitamin A".

Što se tiče ljuske, nutricionist upozorava da je važno biti "oprezan" s njom. "Propusna je, pa je treba oprati samo prije upotrebe jaja, nikada ga opranog ne stavljati u hladnjak."

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza

Nacionalna i univerzitetska biblioteka BiH dobila podršku iz Pariza

Osim toga, Ojeda je preporučio da se jaja "nikada ne smiju stavljati u vrata frižidera, jer su vrlo osjetljiva na temperaturu a vrata se stalno otvaraju". "Morate ih staviti na vrh ili na dno", naglasio je, piše El Espanol.

Što se boje tiče, stručnjak je također jasno dao do znanja: "nema razlika između bijelih i smeđih jaja", oba "imaju iste hranjive tvari, puno proteina i kalcija".

Jedno jaje osigurava šest grama proteina i 14 esencijalnih hranjivih tvari, što ga čini izvrsnim izvorom visokokvalitetnih proteina.

Jaja / Ilustracija

Osim svoje nutritivne vrijednosti, jaja su korisna za mozak, kao jedan od najboljih prirodnih izvora mikronutrijenta kolina. Ova hranjiva tvar je ključna za zdrav razvoj mozga i stvaranje staničnih membrana. Kolin je također uključen u vitalne funkcije kao što su funkcija jetre i metabolizam i pokazalo se da smanjuje rizik od raka dojke.

Jaja su također ključna za kontrolu apetita. U vezi s tim, Međunarodna komisija za jaja uvjerava da obroci s jajima, posebno u kombinaciji s izvorom vlakana, potiču osjećaj sitosti i smanjuju unos hrane u sljedećim obrocima u usporedbi s drugim obrocima jednakog kalorijskog sadržaja.

Osim toga, jaja sadrže antioksidanse poput vitamina E, koji štiti stanice od oštećenja uzrokovanih slobodnim radikalima, te esencijalnih minerala kao što su željezo, cink i fosfor, koji su ključni za različite tjelesne funkcije, piše Slobodna Dalmacija.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije