Počela je sezona kestena: Najbolji savjeti za odabir i pripremu omiljenih plodova

0
Radiosarajevo.ba
Počela je sezona kestena: Najbolji savjeti za odabir i pripremu omiljenih plodova
Foto: AA / Kestenijada u Cazinu

Sezona kestena uveliko je počela, pa ljubiteljima ovih plodova donosimo savjete kako ih odabrati i pripremiti.

Tokom kupovine pripazite kako izgledaju. Plodovi kestena moraju biti veći, imati sjajnu koru na kojoj nema rupica.

Također, trebali bi biti suhi i teški. Sljedeći korak do savršenog zalogaja je pobrinuti se da su savršeno skuhani ili pečeni.

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

U Federaciji Bosne i Hercegovine porast broja turista u odnosu na prošlu godinu

Želite li da se kestenje nakon pečenja lakše i brže guli, stavite ga dok je još vruće u vlažnu krpu i ostavite da stoji nekoliko minuta.

Ukoliko vam sirovo kestenje treba za pripremu nekog jela, a želite se riješiti kore, tada je najbolji način za to mikrovalna.

Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu

Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu

Plodovi se prerežu kao kod pečenja u rerni, isperu se vodom da bi dobili dodatnu vlagu i stave se u mikrovalnu na jednu minutu.

Postoji nekoliko načina pripreme:

Na ploči šporeta

Ako se odlučite za pečenje na ploči šporeta, tada bi bilo dobro da nabavite tavu s rupicama, ali ako je nemate, poslužit će i klasična. Najprije im zarežite koru u križ, a nakon stavljanja u tavu ih pokrijte i povremeno protresite. Kora će se rastvoriti, a kesteni će dobiti boju.

U rerni

Namirnice koje ne smijete konzumirati prije jela: Možete imati ozbiljne zdravstvene probleme

Namirnice koje ne smijete konzumirati prije jela: Možete imati ozbiljne zdravstvene probleme

Kod pripreme u rerni kestene prerežite, potom ih poprskajte vodom. Rerna neka bude zagrijana na najjaču temperaturu, a bilo bi savršeno da imate tepsiju s rupicama. Gotovi su, ovisno o veličini, za otprilike 10 do 20 minuta.

Kuhanje u loncu

Odlučite li se za kuhanje u loncu tada plodove stavite u hladnu, malo posoljenu vodu. Sitniji kesteni se kuhaju oko pola sata, a krupniji, maruni, do sat vremena.

Na roštilju

Pečenje na roštilju je najbolji način jer su kesteni tako najukusniji. Razrežite ih kao da ih pripremate u rerni pa ih poslažite na aluminijsku foliju na kojoj ste napravili rupice. To stavite na rešetku roštilja i pecite dok se ne rastvore i dobiju lijepu boju.

U mikrovalnoj

Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?

Šta se događa u vašem tijelu kada prestanete piti kafu?

Pečenje u mikrovalnoj je vrlo jednostavno. Kesteni se razrežu na uobičajen način i stave se u mikrovalnu na maksimalnu temperaturu do minute. Čut će se kako počinju 'cviliti' i nakon toga su gotovi.

Kuhanje u mikrovalnoj gotovo je za pet minuta. Kestene morate razrezati, staviti u posudu s vodom, prekriti papirnatim ubrusom i staviti u mikrovalnu na otprilike pet minuta, ovisno koliko su veliki, piše 24sata.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije