Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu

1
Radiosarajevo.ba
Pripremite se za zimnicu: Ovo je najbolji način da ukiselite cveklu
Pixabay / Ilustracija

Sad je pravo vrijeme za pripremu cvekl za zimu.

Ona je fantastična namirnica za hladne zimske dane koji su pred nama.

Prepuna je antioksidansa, vitamina, minerala...

Rizična situacija u BiH: Proglašen prvi stepen odbrane od poplava u Olovu, jedna porodica evakuisana

Rizična situacija u BiH: Proglašen prvi stepen odbrane od poplava u Olovu, jedna porodica evakuisana

Sastojci:

  • 5 kg cvekle
  • 0,7 l alkoholnog sirćeta
  • 2,5 l vode
  • 3 kašike soli
  • 6 kašika šećera
  • kašičica bibera u zrnu
  • kašičica kima

Priprema:

  • Cveklu operite, nemojte je guliti. Kuhajte ju dok vilica bez problema ne uđe u nju.
  • Potom je ocijedite, malo ohladite, ogulite, narežite na tanke šnite i slažite u tegle. 
  • U loncu zakuhajte vodu, sirće i ostale sastojke pa vrućom tekućinom prelijte narezanu cveklu.
  • Teglice zatvorite pa ih prekrijte sa dekama da se hlade što sporije.
  • Na kraju ih čuvajte na tamnom i hladnom mjestu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije