Pet stvari po kojima se drugi porođaj razlikuje od prvog

0
Radiosarajevo.ba
Pet stvari po kojima se drugi porođaj razlikuje od prvog
Foto: Pexels / Ilustracija

Dok je prvi porođaj potpuno iznenađenje za ženu, drugi put je lakše jer znate šta vas čeka, a i vaše tijelo je pripremljeno.

Roditeljstvo je put prepun iznenađenja, a iskustvo porođaja često nosi sa sobom svoj jedinstveni set izazova i radosti. U nastavku otkrivamo pet ključnih razlika između prvog i drugog porođaja.

Drugi porođaj je kraći

Dok prvi porođaj prosječno traje 18 sati, drugi porođaj obično traje kraće, prosječno oko osam sati. Naravno, da će kod svake žene biti različito, ali većina žena ima kraći drugi porođaj.

Potresno obraćanje majke djevojčice ubijene u Ribnikaru: "Svi ste krivi, ja vam oprostiti neću"

Potresno obraćanje majke djevojčice ubijene u Ribnikaru: "Svi ste krivi, ja vam oprostiti neću"

Tokom prve trudnoće i porođaja ženini ligamenti su se opustili i rastegnuli pa će beba puno lakše izaći.

Trudovi dolaze puno brže

Mišići i ligamenti u zdjelici i vagini već su stvarali prostor za bebu i gurali je van, tako da drugi put sve ide brže. Naravno ni to nije kod svake žene isto, kod prvog porođaja izgon prosječno traje od 20 minuta do 3 sata, dok je kod drugog puta taj prosjek jedan sat (čak i manje).

Prvi test za novorođenče koji se provodi minutu i pet minuta nakon rođenja

Prvi test za novorođenče koji se provodi minutu i pet minuta nakon rođenja

Prvi put vam je sigurno bilo teško i niste znali gurati, a sada ćete imati više iskustva i znati šta tačno trebate raditi.   

Druga trudnoća prosječno traje kraće

Trudnoća traje 40 sedmica. Znate da se početak vaše trudnoće računa od prvog dana vaše zadnje menstruacije. Prva trudnoća prosječno traje 41 sedmicu i 3 dana (10 dana duže).

Druga trudnoća prosječno traje 40 sedmica i 3 dana. Tijelo je već prošlo trudnoću i hormoni će djelovati brže.

Grčevi nakon porođaja su manji

Prirodno je da osjećate maternicu prvih tri do pet dana kada vaša beba počne dojiti. Kada vaše dijete počne sisati, tijelo oslobađa hormon oksitocin koji pomaže da se zaljubite u bebu, ali se i maternica počne skupljati odnosno grčiti kako bi se smanjila na veličinu prije trudnoće, grčevi su slični kao kod menstruacije.

Veće samopouzdanje na porođaju i u majčinstvu

Iako će vaš drugi porođaj biti drugačiji od prvog, sada ćete biti upućeni u cijeli proces i znat ćete šta trebate očekivati. Vjerovat ćete svom tijelu i bit ćete svjesni šta dolazi na kraju - najslađa nagrada ikad.

Već ste mama koja ima samopouzdanja. Mnoge mame kažu da puno više uživaju u drugoj trudnoći i majčinstvu jer se manje brinu i više vjeruju sebi, piše Miss7.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije