Odličan trik: Evo zašto mnoge bake drže šalicu s talogom kafe na prozoru

0
Radiosarajevo.ba
Odličan trik: Evo zašto mnoge bake drže šalicu s talogom kafe na prozoru
Foto: Printscreen / Talog kafe

Svježe skuhana kafa. Ima li boljeg načina da se ujutro krene u novi dan? Za mnoge vjerujemo da je odgovor - nema. Aroma svježe skuhane kafe sinonim je za ugodu i energiju. Međutim, iskorišteni talog kafe može imati puno više koristi od samog uživanja u jutarnjoj šalici. Zapravo, držanje šalice kafe na prozorskoj dasci može biti koristan trik za razne zadatke. Talog kafe ne samo da pomaže kod neugodnih mirisa, već odbija i komarce.

Nadalje, garaže mogu postati prilično neugodne zbog ispušnih plinova, boje i mirisa automobila. Talog kafe djeluje kao prirodni osvježivač zraka, upija i neutralizira neugodne mirise. Njegova porozna struktura djeluje poput spužve, hvatajući i uklanjajući neželjene mirise. Dušik koji se nalazi u kofeinu pomaže apsorbirati neugodne mirise. Jednostavno stavite otvorene posude napunjene iskorištenim talogom kafe po cijeloj garaži ili pokušajte s vrećicama napunjenim sokom. Stavite ih ispod prozora za bolju distribuciju mirisa. Ovo vrijedi i za druge prostorije u domu.

Jedna od neočekivanih upotreba taloga kafe je sredstvo protiv komaraca. Komarci su, kao i mnogi drugi kukci, osjetljivi na jake mirise. Kombinacija kofeina, kiselina i drugih spojeva stvara miris koji je komarcima neugodan, zbog čega je manje vjerojatno da će se okupljati u područjima s talogom kafe. Talog od kafe također može pomoći u odbijanju puževa, osa, buha i mrava u vašem domu i dvorištu. Drugi način na koji je talog od kafe učinkovit kao repelent protiv komaraca je prikrivanje ljudskih mirisa. Komarce privlače određeni mirisi koje ispuštaju ljudi, a talog kave može pomoći prikriti te mirise, što otežava komarcima da vas lociraju.

Zoran Zekić ostao bez teksta: "Dugo ovo nisam doživio, fudbal večeras nije bio pravedan"

Zoran Zekić ostao bez teksta: "Dugo ovo nisam doživio, fudbal večeras nije bio pravedan"

Kada koristite talog kave, važno je imati na umu nekoliko stvari. Svježina je ključna. Odaberite suhi talog od nedavno pripremljene kafe za maksimalnu učinkovitost. Ustajali ili vlažni sediment gubi svoju sposobnost upijanja mirisa i odbijanja štetočina te može potaknuti rast plijesni. Upotrijebite svježe skuhan i osušen talog kafe, ili još bolje, spalite ovu kuhinjsku namirnicu kako biste spriječili komarce. Za veću učinkovitost tostirajte talog nakon kuhanja kako biste izvukli što više arome. Zatim stavite zdjelice s tim talogom kafe oko ulaza i terasa kako biste spriječili insekte da uđu u ta područja.

Napravite sprej od taloga kafe tako da ga prokuhate u vodi, pustite da se smjesa ohladi, a zatim procijedite tekućinu u bočicu s raspršivačem. Ovaj sprej možete koristiti na koži ili odjeći za privremenu zaštitu, piše Krstarica. Talog kafe nevjerovatno je koristan u kućanstvu. Ne samo da može pomoći neutralizirati neugodne mirise, već može biti i prirodni repelent protiv komaraca i drugih nametnika. Isprobajte ovaj jednostavan i učinkovit trik i uživajte u svježem zraku i manje insekata u svojoj garaži!

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije