Da li je kafa bez kofeina sigurna za piće?
Kafa bez kofeina često se reklamira kao bolja alternativa tradicionalnoj kafi, zbog minimalnog sadržaja kofeina. Ali, posljednih mjeseci pojavila se zabrinutost zbog hemikalije koja se koristi u pripremi kafe bez kofeina.
Porast zabrinutosti oko sigurnosti kafe bez kofeina počeo je krajem 2023. godine kada su razne organizacije kao što je Environmental Defense Fund (EDF) pokrenule peticije za zabranu korištenja metilen hlorida, piše health. Riječ je o hemijskom spoju koji se često koristi u proizvodnji kafe bez kofeina.
EDF navodi kako se pokazalo da metilen hlorid nije siguran za korištenje u prehrambenoj industriji.
KK Bosna trijumfovala u Nikšiću: Košarkaši iz Sarajeva u osmini finala ABA 2
Prehrambeni naučnik Taylor Wallace pojasnio je kako se hemikalija koristi za uklanjanje kofeina.
“Zrna kafe prvo se kuhaju u vrućoj vodi, a zatim se isperu metilen hloridom, koji se selektivno veže s kofeinom. Metilen hlorid se uz kofein zatim uklanja sa zrna”, objašnjava Wallace.
Wallace je zatim pojasnio kako se zrna kafe dodatno suše i prže na temperaturama oko 200 °C, kako bi se uklonio preostali metilen hlorid. Nakon ovog procesa na kafi ostaje mala i zanemariva količina hemikalije.
Izloženost metilen hloridu na radnom mjestu predstavlja stanovitu opasnost jer može dovesti do povećanog rizika od nekih bolesti, piše Slobodna Dalmacija.
Wallace dodaje i kako je većina proizvođača kafe bez kofeina oprezna pri održavanju niske razine metilen hlorida u svojim proizvodima.
Stručnjaci dodatno naglašavaju kako su doze ovog spoja u gotovom proizvodu zanemarive i nemaju konkretan utjecaj na zdravlje.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.