Redovno ispijanje kafe moglo bi smanjiti rizik od ove opasne bolesti
Najnovije istraživanje ističe još jednu zdravstvenu korist kafe, ukazujući na vezu između njene konzumacije i smanjenog rizika od razvoja Parkinsonove bolesti.
Analizirajući podatke 184.024 osobe tokom u prosjeku 13 godina, međunarodni tim naučnika otkrio je da su oni koji su pili kafu imali manju učestalost Parkinsonove bolesti u poređenju s onima koji ne piju kafu. Daljnja analiza uzoraka krvi stotina pacijenata s Parkinsonovom bolešću otkrila je obrnuti odnos između rizika od Parkinsonove bolesti i razina metabolita kofeina poput paraksantina i teofilina.
Ova je studija pokazala obrnutu povezanost konzumacije kave s kofeinom i rizika od Parkinsonove bolesti u jednoj od najvećih longitudinalnih kohorti u svijetu, s više od 20 godina praćenja, poručuju autori tog istraživanja, koje je objavljeno u časopisu Neurology.
Olimpijski komitet BiH: Lana Pudar najbolja sportistkinja za 2024. godinu
Značajni rezultati
Dok su prethodne studije zabilježile vezu između kafe i Parkinsonove bolesti, novo se istraživanje posebno usredotočuje na biomarkere unosa kofeina puno prije nego što se bolest manifestira. Utvrđeno je da 25 posto najvećih kafopija ima 40 posto manju vjerovatnoću da će razviti Parkinsonovu bolest od onih koji ne piju kafu. Smanjenje rizika variralo je od pet do 63 posto u različitim zemljama.
Tokom jutarnje kafe, kofein u krv uđe za 10 minuta: Evo šta se događa sa tijelom kasnije
Studija je zadržala tu povezanost čak i kada su uzeli u obzir druge čimbenike poput pušenja i konzumacije alkohola, iako nije dokazala direktnu uzročno-posljedičnu vezu. Ali, primjetan je zaštitni učinak kofeina i njegovih komponenti na mozak.
Ti neuroprotektivni učinci u skladu su s našim nalazima, koji su otkrili obrnutu povezanost između kofeina, paraksantina i teofilina i učestalosti Parkinsonove bolesti, pojasnili su autori studije.
Uticaj kofeina na protok dopamina u mozgu mogao bi objasniti te zaštitne učinke. Parkinsonova bolest obilježena je smanjeim nivoem dopamina zbog gubitka živčanih stanica u području mozga substantia nigra.
Kofein isto tako ima i neočekivan učinak na sposobnost učenja u mozgu.
Osnova za strategije prevencije
Dok istraživači nastavljaju istraživati okidače i čimbenike rizika za Parkinsonovu bolest, razumijevanje uloge kofeina moglo bi poslužiti kao osnova za strategije prevencije. U SAD-u skoro milion ljudi pati od Parkinsonove bolesti, koja uzrokuje drhtanje, poteškoće s kretanjem, probleme s ravnotežom i ukočenost udova.
Poboljšajte rast biljaka dodavanjem taloga omiljenog napitka
Kafa je psihoaktivni napitak koji se najčešće konzumira na svijetu. Razotkrivanje biološkog djelovanja kofeina na Parkinsonovu bolest ne samo da ima važne implikacije za javno zdravlje, već također poboljšava naše razumijevanje etiologije Parkinsonove bolesti i potiče potencijalne strategije prevencije, naglašavaju na kraju autori nove studije.
Uz sve navedeno, kavu prate i razni mitovi, na koje smo isto tako ranije ukazali, javlja Dnevnik.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.