Da li će u Bosni i Hercegovini ponovo poskupjeti kafa?

6
Radiosarajevo.ba
Da li će u Bosni i Hercegovini ponovo poskupjeti kafa?
Foto: Pexels / Ilustracija/Kafa

Ispijanje kafe u Bosni i Hercegovini dio je svakodnevice, najčešće se uz kafu započinje dan. Ipak, uprkos tome što su građani BiH veliki uživaoci kafe, ovaj napitak mnogima postaje luksuz.

Zbog rasta cijene sirove kafe na svjetskim berzama i u Bosni i Hercegovini se uskoro očekuju nove, veće cijene omiljenog napitka.

Svakodnevni troškovi života rastu svakog dana, a u moru poskupljenja uskoro se može očekivati i novi porast cijena omiljenog napitka mnogih građana BiH - kafe.

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'

Barista iz Bijeljine Vladimir Garić istakao je da cijene neće prestati da rastu.

"Cijene neće prestati da divljaju obzirom da je cijena sirove kafe diskutabilna zbog svih mogućih kriza, što izvoznika što prerađivača, tako da nam do kraja godine slijedi još poskupljenja što konzumne domaće kafe, što espresa u nabavci."

Znate li priču kada su se pojavile biljke od kojih je nastala kafa?

Znate li priču kada su se pojavile biljke od kojih je nastala kafa?

Još jedno poskupljenje u nizu građane ne iznenađuje, a kafe se, kažu, neće odreći. Iako se u potpunosti ne odriču ovog užitka, ugostitelji kažu da je razlika u potrošnji evidentna.

"Neko ko je pio dvije smanjio je za jednu šoljicu kafe tako da se može osjetiti u BiH da je kriza došla i kod nas", kaže Garić.

U udruženjima potrošača kažu da bi se divljanje cijena barem donekle moglo ublažiti ograničavanjem marže.

Statistika kaže da se u Bosni i Hercegovini godišnje popije milijardu i po šoljica kafe. To znači da jedan građanin naše zemlje u prosjeku popije oko 800 šoljica kafe godišnje, odnosno od tri do četiri kafe dnevno. Pitanje je da li će takva statistika biti i na kraju ove godine, piše BHRT.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (6)

/ Povezano

/ Najnovije