Znate li priču kada su se pojavile biljke od kojih je nastala kafa?

0
Radiosarajevo.ba
Znate li priču kada su se pojavile biljke od kojih je nastala kafa?
Foto: Pexels / Kafa

Biljke koje proizvode većinu svjetskih zaliha kafe pojavile su se prije 600.000 do milion godina kada su se dvije druge vrste kafe miješale u šumama Etiopije, otkrivaju naučnici.

Oko 60 posto svjetskih zaliha kafe dolazi od biljaka Coffea arabica, koje danas rastu u tropskim područjima širom svijeta. Novo istraživanje, objavljeno 15. aprila u časopisu Nature Genetics, detaljno je analiziralo kad i gdje su se izvorne biljke C. arabica vjerovatno razvile. Korištenjem metoda populacijskog genomskog modeliranja, istraživači su otkrili da je C. arabica evoluirala kao rezultat prirodne hibridizacije između dvije druge vrste kave: C. eugenioides i C. canephora.

Ova hibridizacija rezultirala je poliploidnim genomom, što znači da svaki potomak ima dva seta hromosoma od svakog roditelja. Ovo je možda omogućilo C. arabici prednost u preživljavanju i prilagodbi novim okolišima..

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

Ministar Ramo Isak otkrio zašto spot Snaga naroda još nije uklonjen sa društvenih mreža

"Često se tvrdi da događaji hibridne poliploidije mogu pružiti neposrednu evolucijsku prednost jer se dva kompletna seta gena nasljeđuju odmah nakon toga," rekao je koautor studije Victor Albert, biolog na Državnom univerzitetu u New Yorku u Buffalu, za Live Science. "Iako uduplani geni obično nestaju na polovinama genoma poliploida, uvijek postoji neto dobitak u broju gena i zato, vjerovatno, veća sposobnost prilagođavanja novim okolinama."

Istraživači priznaju da postoji prostor za pogrešku. Ranije procjene vremena hibridizacije datiraju je prije 10.000 godina: "Morali smo koristiti procjene stope mutacije i vremena generacije (vrijeme od sjemena do sjemena). Kombinacija ovih pretpostavki omogućava nam pretvaranje u kalendarske godine. Međutim, ove procjene su naravno vrlo neprecizne s obzirom na uobičajenu nesigurnost u stope mutacija i vremena generacije," rekao je Albert. Ipak, smatra da je njihova procjena relativno točna.

Žena se šokirala kada je vidjela račun za dvije kafe: "Kažem sama sebi da možda nisam dobro čula"

Žena se šokirala kada je vidjela račun za dvije kafe: "Kažem sama sebi da možda nisam dobro čula"

Istraživači su koristili genetske podatke iz 41 uzorka C. arabice s različitih lokacija, uključujući uzorak iz 18. stoljeća. Bez obzira na to kada se razvio, ovaj hibridni genom omogućio je biljci procvat dok se uzgajala širom svijeta. Izvorno se vjerovalo da su ga ljudi uzgajali u Etiopiji, a zatim su trgovali na Bliskom istoku, gdje je bio dobro poznato piće do 15. stoljeća.

Prema jednoj legendi, indijski sufi muslimanski hodočasnik prošvercao je sedam sjemenki iz Jemena i osnovao farme kafe u Karnataki u Indiji oko 1670. godine. Nizozemski trgovci počeli su uzgajati biljku u drugim regijama — prvi su posadili C. arabicu na otoku Javi 1699., a jednu su poslali u botanički vrt u Amsterdamu 1706. Nizozemci i Francuzi, s kojima su dijelili biljku, također su transportirali sadnice u svoje kolonije u 18. stoljeću, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije