Zašto kafa i mlijeko nisu uvijek dobra kombinacija uz doručak?

0
Radiosarajevo.ba
Zašto kafa i mlijeko nisu uvijek dobra kombinacija uz doručak?
Foto: Pexels / Kafa s mlijekom

Za većinu ljudi doručak znači ispijanje kafe s mlijekom, cappuccina ili drugih kombinacija koje kombiniraju mlijeko i kafu – često s keksom, pakovanim grickalicama i kroasanima.

U stvarnosti, ova vrsta doručka nije baš zdrava: posebno kombinacija kafe i mlijeka mogla bi biti izvor nadutosti i drugih sitnih tegoba od kojih možda patite.

Samo mlijeko može biti neprobavljivo za neke ljude: kod odraslih enzim odgovoran za cijepanje laktoze (laktaza) ima tendenciju smanjenja.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Iz tog razloga, pijenje kravljeg mlijeka često je povezano s nadutošću i drugim gastrointestinalnim problemima.

Ali ne samo to - ako u mlijeko dodate kafu, koja je kisela tvar, spoj je teži i to dovodi do produženja probavnog procesa koji može trajati i do tri sata.

Oni koji imaju zdrava crijeva mogu nastaviti uzimati mlijeko i kafu ujutro (ili u bilo koje drugo doba dana), dok oni koji pate od kolitisa, sindroma iritabilnog crijeva ili intolerancije na laktozu trebaju izbjegavati ovu kombinaciju.

Rješenja za zdraviji doručak postoje i jednako su ukusna, sve je stvar navike, piše Novi list.

Prije svega, moguće je kravlje mlijeko zamijeniti biljnim napitkom na bazi soje, badema, zobi, riže, lješnjaka… mogućnosti na tržištu su zaista beskrajne i svako će moći odabrati onaj koji mu najviše odgovara po ukusu.

Alternativno, možete se odlučiti za čaj, pa čak i za svježe iscijeđeni sok od narandže.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije