Cvijet bagrema saveznik je u liječenju reume, glavobolje i visokog pritiska

0
Radiosarajevo.ba
Cvijet bagrema saveznik je u liječenju reume, glavobolje i visokog pritiska
Foto: Pexels / Čaj

Uskoro mu kreće sezona cvatnje, mnogima je omiljen prirodni zaslađivač, a neki će za njim posegnuti i u zdravstvene svrhe.

Pogađate, riječ je o bagremu poznatom i kao lažna akacija (Robinia pseudoacacia), listopadnom drvu iz porodice mahunarki. Njegovi bijeli cvjetovi nanizani u grozdovima ugodnog su mirisa i prepuni nektara.

Ljekovita svojstva

Osim što je ukrasna i korisna biljka, bagrem je i veliki saveznik u očuvanju dobrog zdravlja. Cvjetovi, listovi i kora koriste se u tzv. tradicionalnoj medicini. Cvjetovi bagrema se najčešće suše i koriste kao čaj koji pomaže kod liječenja prehlade, kašlja, glavobolje i povišene temperature. Listovi bagrema se također mogu sušiti i koristiti kao čaj, a upotrebljavaju se za ublažavanje problema s probavom.

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Sarajevo: Prikazan dokumentarac 'Planeta Sarajevo', evo gdje ga i vi možete pogledati

Za koru se vjeruje da ima protuupalno djelovanje i koristi se za reumu i artritis

Lažna akacija, bagrem (Robinia pseudoacacia) nudi i ove prednosti:

Bogata je vitaminom C, poznati kao idealni saveznik imuniteta, vitaminom K važnog za zdravlje kostiju te mineralima, kalijem koji regulira krvni pritisak, manganom i magnezijem koji je zadužen za opuštanje napetosti mišića i smanjenje stresa.

Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce

Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce

Sadrži antioksidanse koji se bore protiv slobodnih radikala. Bagrem je bogat prebioticima važnim za probavu i imunitet, a mogu ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva (IBS).

Ipak, kao i u svemu drugom kada je riječ o našem zdravlju, važno je savjetovati se sa stručnjacima.

Neželjene nuspojave

Mnogima poznati bagremov med uglavnom je siguran za konzumaciju no, kao i u svemu, postoji ali. Tako će njegov unos morati ograničiti ili ga potpuno izbjegavati oni koji su alergični na pčele ili med zbog moguće alergijske reakcije. Također, davanje bilo koje vrste meda bebama mlađim od godine dana treba izbjegavati zbog rizika od bolutizma, bolest koju uzrokuje toksin bakterije Clostridium botulinum.

Čaj od bagrema protiv glavobolje

Ako patite od čestih glavobolja, ispijanje prirodnog čaja sigurno ne može odmoći.

Kašiku osušenih cvjetova bagrema prelijte s dva decilitra provrele vode. Poklopite i ostavite da odstoji 15-ak minuta. Prema želji, svoj čaj obogatite limunom ili kašikom meda od bagrema, piše Živim.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije