Vrijeme je za sadnju kadulje: Pomaže kod grlobolje i promuklosti, smiruje osjetljive desni

0
Radiosarajevo.ba
Vrijeme je za sadnju kadulje: Pomaže kod grlobolje i promuklosti, smiruje osjetljive desni
Foto: Pixabay / Ilustracija

Od davnih vremena poznata je dobrobit kadulje za zdravlje. Nekada se koristila za liječenje cijelog niza bolesti, a danas se čaj od kadulje najčešće preporučuje za uklanjanje afti i smirivanje osjetljivih desni, kod grlobolje i promuklosti.

Mnogo je razloga da posadite ovu mirisnu biljku, a među njima i taj što je odličan začin za brojna jela. Kadulju je najbolje saditi u aprilu i maju, kada prođe opasnost od mraza i tlo postane dovoljno toplo.

Ova biljka voli sunčana područja pa odaberite mjesto na kojem će imati najmanje 6-8 sati sunca dnevno. Kadulja je otporna i dobro podnosi sušne uvjete. Umjereno je zalijevajte i pazite da tlo bude dobro drenirano kako bi se spriječilo truljenje korijena.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Kadulja ne zahtijeva puno njege. Redovno je zalijevajte tokom sušnih razdoblja i uklanjajte uvenule cvjetove kako bi potaknuli novi rast. Također, možete je prihranjivati jednom ili dvaput godišnje organskim gnojivom.

Dobro reaguje na redovno obrezivanje. Njime potičete bujniji rast biljke i potičete cvjetanje. Najbolje je obrezivati nakon cvatnje ili tokom proljeća kada se biljka počne buditi iz zimskog sna. Obrezujte je tako da odrežete suhe i oštećene dijelove te oblikujete biljku prema željenom obliku.

Kadulja može biti osjetljiva na neke štetočine poput lisnih uši ili puževa. Redovno je pregledavajte kako biste primijetili znakove štetočina i poduzmite odgovarajuće mjere zaštite ako je potrebno. Postavljanje zamki za puževe ili prskanje insekticidima mogu pomoći u zaštiti, piše D&D.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije