Otkrijte zdrave i ukusne načine pripreme ove malo poznate žitarice: Dodajte u svoju prehranu
![Otkrijte zdrave i ukusne načine pripreme ove malo poznate žitarice: Dodajte u svoju prehranu](https://storage.radiosarajevo.ba/article/541551/871x540/zitarica-sirak.jpg?v1713166671)
Sirak tek treba dobiti svojih pet minuta slave, jer još uvijek malo ko za njega zna. Može se jesti kao slani prilog ili slatka kaša, a u njemu nema glutena.
Postoji tridesetak vrsta biljke sirak koja se smatra petom najzastupljenijom žitaricom u svijetu. Ima vrlo blag orašast okus, bez glutena je, a kuha se u cjelovitom obliku, kao slatka kaša ili slani prilog umjesto riže ili kvinoje.
Ako planirate kuhati sirak, namočite zrna večer prije kako bi se omekšala, a vi si skratili vrijeme kuhanja.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
Sirak pomiješajte s vodom u omjeru 1:3 i kuhajte 45 minuta. Možete ga i dodati na tavu na zagrijano ulje, sirak će početi pucati poput kokica.
100 grama sirka ima 315 kalorija, a odličan je izvor vlakana, antioksidansa i pun je minerala poput magnezija, kalija, fosfora, željeza i cinka. Bogat je i vitaminom B kompleks, piše 24Sata.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.