Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce
Stručnjaci su proveli studiju koja sugeriše da bi povećanje konzumacije ribe, posebno haringe i sardina, moglo značajno smanjiti smrtnost od bolesti povezanih s nezdravom prehranom do 2050. godine.
Češće uključivanje ovih ribljih vrsta u prehranu također bi moglo smanjiti rizik od komplikacija izazvanih bolestima poput dijabetesa koje su povezane s lošom ishranom. Nezarazne bolesti uzrokovane crvenim prerađenim mesom bile su odgovorne za većinu smrtnih slučajeva u svijetu 2019. godine, pri čemu su srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i rak debelog crijeva činili značajan udio.
Haringa i sardina su bogate omega-3 masnim kiselinama koje mogu štititi srce, te su izvor kalcija i vitamina B12. Analiza sugeriše da bi široko uvođenje ovih ribljih vrsta u ljudsku ishranu moglo donijeti značajne zdravstvene koristi, posebno u prevenciji srčanih bolesti.
Savez kolumnista | Prof. dr. Armin Kržalić: Doktor Smrt
Prema procjenama, globalno bi se moglo spriječiti između pola miliona do 750.000 smrtnih slučajeva godišnje do 2050. godine povezanih s lošom ishranom.
Takav korak također bi mogao smanjiti dodatne zdravstvene probleme za osam do 15 miliona godina života s invaliditetom, pri čemu je većina takvih slučajeva koncentrisana u zemljama s nižim i srednjim prihodima. Glavni autor studije, Shujuan Ksia iz Nacionalnog instituta za studije okoline u Tsukubi, Japan, istakao je:
Savršena priprema ovog specijaliteta: Kako da ispržite ribu da bude hrskava, a unutra sočna?
Haringa i sardina, kao vrste riba koje su bogate hranjivim tvarima, ekološki prihvatljive, pristupačne i često prisutne u okeanima, postaju sve važnije u globalnom prehrambenom sistemu, javlja Klik.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.