Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce

0
Radiosarajevo.ba
Ova namirnica mnogo je ukusna, a zdravija od crvenog mesa: Fantastično djeluje na srce
Foto: Pexels / Ilustracija/Jedenje

Stručnjaci su proveli studiju koja sugeriše da bi povećanje konzumacije ribe, posebno haringe i sardina, moglo značajno smanjiti smrtnost od bolesti povezanih s nezdravom prehranom do 2050. godine.

Češće uključivanje ovih ribljih vrsta u prehranu također bi moglo smanjiti rizik od komplikacija izazvanih bolestima poput dijabetesa koje su povezane s lošom ishranom. Nezarazne bolesti uzrokovane crvenim prerađenim mesom bile su odgovorne za većinu smrtnih slučajeva u svijetu 2019. godine, pri čemu su srčane bolesti, moždani udar, dijabetes i rak debelog crijeva činili značajan udio.

Haringa i sardina su bogate omega-3 masnim kiselinama koje mogu štititi srce, te su izvor kalcija i vitamina B12. Analiza sugeriše da bi široko uvođenje ovih ribljih vrsta u ljudsku ishranu moglo donijeti značajne zdravstvene koristi, posebno u prevenciji srčanih bolesti.

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Čengić: Za 5 mjeseci završeni poslovi koji su čekali deceniju, ispunio sam još jedno obećanje

Prema procjenama, globalno bi se moglo spriječiti između pola miliona do 750.000 smrtnih slučajeva godišnje do 2050. godine povezanih s lošom ishranom.

Takav korak također bi mogao smanjiti dodatne zdravstvene probleme za osam do 15 miliona godina života s invaliditetom, pri čemu je većina takvih slučajeva koncentrisana u zemljama s nižim i srednjim prihodima. Glavni autor studije, Shujuan Ksia iz Nacionalnog instituta za studije okoline u Tsukubi, Japan, istakao je:

Savršena priprema ovog specijaliteta: Kako da ispržite ribu da bude hrskava, a unutra sočna?

Savršena priprema ovog specijaliteta: Kako da ispržite ribu da bude hrskava, a unutra sočna?

Haringa i sardina, kao vrste riba koje su bogate hranjivim tvarima, ekološki prihvatljive, pristupačne i često prisutne u okeanima, postaju sve važnije u globalnom prehrambenom sistemu, javlja Klik.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije