Ovo je jedna od najzdravijih riba: Veoma je ukusna, a jeftina - dobra za mozak i srce
![Ovo je jedna od najzdravijih riba: Veoma je ukusna, a jeftina - dobra za mozak i srce](https://storage.radiosarajevo.ba/article/533709/871x540/riba-porcija-januar2024-x.jpg?v1708356808)
Bilo da preferirate riječnu ili morsku ribu ili neke druge morske plodove, važno je znati da svaka vrsta obiluje hranjivim sastojcima poput vitamina, minerala i aminokiselina.
Među ribama koje su posebno tražene i cijenjene su brancini, skuše, tune, orade, kao i šarani ili recimo pastrmke. Međutim, postoji još jedna riba koja se može naći u većim trgovačkim centrima po pristupačnoj cijeni, a istovremeno nudi visok udio proteina i nisku kalorijsku vrijednost.
U pitanju je morska riba - oslić! Osim što je zdrava i ukusna, oslić se može pripremiti na različite načine, a karakterizira ga i brza probavljivost. Oslić ima malu energetsku vrijednost te se smatra dijetalnom namirnicom.
![Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'](https://storage.radiosarajevo.ba/article/554781/300x185/vivianne-robinson-olimpijske-igre-pariz-olimpijada-jugoslavija-bih-26juli24-prntscjpg3.jpg?v1722026706)
Ova žena hoda Parizom sa zastavom Jugoslavije: 'Ovo je ona sa Olimpijade u Sarajevu 1984-te'
U 100 grama oslića nalazi se 80 posto vode, 0,85 grama masti te 17,2 grama bjelančevina. Osim toga, bogat je vitaminima B1 i B2, kalijem, kalcijem i fosforom te pozitivno djeluje na kosti i rad mozga.
Oslić je najrasprostranjenija riba u Jadranskom moru, dostiže dužinu do jednog metra i može težiti do 15 kilograma. Često se nalazi u većim morskim dubinama na muljevitom i pjeskovitom dnu.
![Šest namirnica koje nije preporučljivo konzumirati s ribom: Mogu uzrokovati velike posljedice](https://storage.radiosarajevo.ba/article/524266/300x185/riba-krompir-rucak-hrana-pixabay-30juli23.jpg?v1702038898)
Šest namirnica koje nije preporučljivo konzumirati s ribom: Mogu uzrokovati velike posljedice
Oslić je izrazito proždrljiv i hrani se različitim vrstama riba i rakova. Njegovo meso je posebno mekano, nemasno i ukusno. Često se priprema prženjem na ulju ili pečenjem na roštilju. Također se koristi za pripremu supa, a sušeni oslić također ima vrlo ugodan okus.
Za one koji se suočavaju s problemima povećanog nivoa holesterola, oslić je idealan izbor jer sadrži samo 0,3 grama masti i obiluje omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na srce, javlja Klik.
![Radiosarajevo.ba](https://radiosarajevo.ba/assets/img/rsa-box-logo.png)
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.