Šest namirnica koje nije preporučljivo konzumirati s ribom: Mogu uzrokovati velike posljedice

0
Radiosarajevo.ba
Šest namirnica koje nije preporučljivo konzumirati s ribom: Mogu uzrokovati velike posljedice
FOTO: Pixabay / Riba (Ilustracija)

Riba predstavlja veliki izvor zdravih nemasnih proteina i omega-3 masnih kiselina, ključnih za jačanje općeg zdravlja i imunološkog sistema.

Važno je napomenuti da beneficije konzumiranja ribe mogu varirati ovisno o vrsti ribe i načinu pripreme.

Pri odabiru vrste ribe treba uzeti u obzir faktore poput prisutnosti žive i održivosti. Iako je unos ribe izuzetno koristan za opće zdravlje, kombiniranje s određenim namirnicama može prouzročiti probavne smetnje.

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

Oglasili se iz sarajevske policije nakon tragedije u Sarajevu

Izdvajamo šest uobičajenih namirnica koje nije preporučljivo konzumirati zajedno s ribom, a neki od razloga možda će vas iznenaditi.

Mliječni proizvodi

Konzumiranje mlijeka, skute ili drugih mliječnih proizvoda uz ribu može rezultirati probavnim smetnjama, nadutošću i potencijalno uzrokovati kožne infekcije i alergijske reakcije.

Zašto je važno redovno jesti oslić, i kako on utiče na naše zdravlje?

Zašto je važno redovno jesti oslić, i kako on utiče na naše zdravlje?

Kombinacija ovih namirnica može poremetiti probavni proces zbog visokog sadržaja proteina i spojeva koji utječu na probavu.

Prerađena i pržena hrana

Spajanje ribe s ultra prerađenom ili prženom hranom može umanjiti zdravstvene prednosti ribe. Visok udio zasićenih i trans masti u prženoj hrani može negativno utjecati na kardiovaskularno zdravlje.

Hrana bogata škrobom

Izbjegavajte kombiniranje ribe s teškim škrobnim jelima poput tjestenine, kako biste spriječili prekomjerni unos kalorija i ugljikohidrata te očuvali vitalnost probavnog sistema.

Začinjena hrana

Jaka začinjena hrana može preplaviti suptilan okus ribe i izazvati gastrointestinalnu nelagodu i nadutost kod nekih ljudi.

Grah i mahunarke

Kombinacija graha, mahunarki i ribe, oba bogata proteinima, može uzrokovati povećanu proizvodnju plinova i nadutost.

Stručnjaci savjetuju: Ove namirnice nikada ne treba držati u vratima frižidera

Stručnjaci savjetuju: Ove namirnice nikada ne treba držati u vratima frižidera

Kofein i alkohol

Unos kofeina i alkohola zajedno s ribom može izazvati dehidraciju i opteretiti probavni sistem, stoga je preporučljivo ograničiti konzumaciju tih napitaka uz riblje obroke.

Uz pravilne kombinacije, možete maksimalno iskoristiti nutritivne prednosti ribe, poboljšati ukus vaših obroka i osigurati dobrobit za vaše opće zdravlje.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije