Ovaj napitak od jabuke i jednog ključnog začina nevjerovatno je zdrav: Pomaže u detoksikaciji
Nutricionisti preporučuju varijantu s okusom jabuke i cimeta, posebno dobru za poticanje probave i jačanje antioksidativnog djelovanja. Možete napraviti odlične vode s okusom (detox vode) koristeći različito voće i povrće.
Ovi napici se pripremaju jednostavno i brzo te iskorištavaju blagodati aktivnih sastojaka voća i povrća, što im omogućava različite učinke poput osvježavanja, poticanja drenaže ili detoksikacije
Za pripremu detox vode od jabuke i cimeta:
Jakov Milatović danas stiže u dvodnevnu posjetu Bosni i Hercegovini
- U vrč ulijte hladnu vodu (obično jedna litar) i dodajte 1 štapić cimeta i 1 ili 2 jabuke.
- Prije nego ih stavite u vodu, jabuke je bolje lagano zgnječiti kako bi se bolje oslobodile hranjivih tvari.
- Stavite vrč u frižider na najmanje 4-5 sati (možete i duže ako želite intenzivniji okus).
- Pijte vodu direktno s komadima jabuke ili je filtrirajte prije konzumacije.
Svojstva vode s okusom jabuke i cimeta:
Limun, so i biber: Idealni saveznici u borbi protiv ovih zdravstvenih problema
Jabuka sadrži antioksidanse, fitosterole i pektin, vlakno topivo u vodi koje potiče probavu i smanjuje nivo holesterola u krvi.
Cimet je snažan prirodni antioksidans koji potiče cirkulaciju krvi i pomaže u smanjenju holesterola. Također ima antibakterijska, antiseptička, stimulirajuća i probavna svojstva, javlja Vecernji.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.