Zašto se dodaje sol u kafu?
Ako ste se odrekli mlijeka u kafi ili jednostavno želite istaknuti okus omiljenog napitka, probajte provjereni trik.
Kada dođete na posao nakon 'napornog' vikenda i brzo trebate razbuditi se i doći sebi, nema bolje stvari od kafe. Hvala nebesima na gorčini kafe (nitko to nikad nije rekao). Iako većini nije drago ispijanje gorke kafe, dan se mora nastaviti čak i s takvim okusom. Srećom, možete poboljšati okus svoje kafe dodavanjem samo prstohvata soli!
Osim što će to smanjiti gorčinu i smanjiti potrebu za nezdravim šećerom i mlijekom, kafa će imati bolji okus. Dnevnik prenosi izjavu gastrostručnjaka Altona Browna, savršena mjera je četvrtina kašićica soli i dvije kašike mljevene kafe na veliku šalicu vode. Naravno, ako vam je količina kafe prevelika, prilagodite je svom ukusu.
Titove brigade lopatom izgradile 242 km pruge za 7 mjeseci, vlast danas ne umije popraviti 80 metara
Šta vam treba: Kafa i sol
Šta radite: Dodajte sol u gorču kafu i promiješajte
Zašto to radi: Sol se neobično povezuje s receptorima za gorčinu na vašem jeziku i zaustavlja ih da obavljaju svoj posao. Čista znanost!
Rezultat: Možda ćete osjetiti blagi dodir slanosti, ali ako više preferirate slani ukus od gorčeg, ovaj trik je idealan za vas.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.