U poznatom hrvatskom ljetovalištu ugostitelji naglo pojeftinili? Iznenađujuće niska cijena kafe

7
Radiosarajevo.ba
U poznatom hrvatskom ljetovalištu ugostitelji naglo pojeftinili? Iznenađujuće niska cijena kafe
Foto: Printscreen / Youtube / Kafa

Građevinska sezona na Hvaru se približava kraju i počinje turistička, što je idealan period za provjeriti divljaju li cijene u ugostiteljsvu i trgovinama i ove godine.

Ekipa portala Slobodna Dalmacija, odlučila je istražiti cijene kafe na četiri mjesta na otoku Hvaru.

Pili su espresso, jer je to "obična kafa" po čijoj bi se cijeni mogao donijeti i zaključak o ostalim cijenama u pojedinom mjestu. Niti jedno mjesto nije odabrano namjerno, ali su odlazili u ugostiteljske objekte koji, zahvaljujući svojim lokacijama, privlače velik broj ljudi.

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Ekskluzivni snimci | Akcija "Omerta": Pogledajte kako specijalci i službenici FUP-a vrše pretres

Obišli su Vrbosku, Jelsu, Stari Grad i Hvar. Prvi espresso su popili u Vrboskoj, u kafiću čiji inventar nije bio nov, ali je konobar bio uslužan, a lokacija mirna.

Kafić nudi i pekarske proizvode, ali su njihove cijene veće nego u pekarama. Cijena kafe je 2 eura (4 KM).

Iz Vrboske su se prebacili u Jelsu i pronašli stol u poznatom kafiću/slastičarnoj. Širina i sigurnost rive i trga dozvoljavaju čak i roditeljima s malom djecom da u miru popiju kavu i opuste se.

Na većini stolova su, osim šoljica za kafu, bili i tanjirići s kolačima, što je na tom mjestu uobičajen prizor. Naručili su komad čokoladne torte, baklavu i espresso. Račun je bio 9 eura (18 KM). Slastice su bile na očekivanom nivou. Espresso je 2 eura (4 KM).

Iz Jelse su se prebacili u Stari Grad i sjeli u jedan od kafića na trgu Tvrdalj. Naručili su novi espresso nekoliko desetaka metara od Tvrdalja Petra Hektorovića, u debelom hladu, okruženi kamenim kućama, turistima i domaćim ljudima. Cijena espressa u tom kafiću je 1,80 eura (3,60 KM).

Prebacili suo se iz najstarijega grada na Hvaru u najpoznatiji grad na otoku. Spustili su se do rive i sjeli u ugostiteljski prostor koji svima koji doplove u Hvar prvi upadne u oko.

Osjećaj koji stvara ispijanje omiljenog napitka na takvoj lokaciji drugačiji je od osjećaja pripadnosti koji možete osjetiti u Starom Gradu ili autohtonosti kojoj možete svjedočiti u Vrboskoj. Dok sjedite tu, znate da ste na "luksuznom" mjestu.

Tu spoznaju platite 1 do 1,20 eura više po šoljici espressa (ovisno uspoređujete li cijenu s Vrboskom i Jelsom ili sa Starim Gradom) jer je šoljica "obične kafe" u Hvaru 3 eura (6 KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije