Natekle su vam noge od velikih vrućina? Postoji samo jedno rješenje za taj problem

0
Radiosarajevo.ba
Natekle su vam noge od velikih vrućina? Postoji samo jedno rješenje za taj problem
Foto: Pexels / Ilustracija/ Noge u vodi

Oticanje nogu može se javiti u bilo kojem dijelu noge, uključujući i stopala, zglobove, listove i bedra. Otekline mogu nastati zbog zadržavanja tekućine ili upale, odnosno bolesti u ozlijeđenom tkivu ili zglobovima.

Otečene noge problem su koji se često javlja ljeti. Posljedica je pretjeranog umora nogu, pa otok nestaje kad se odmaramo.

Najčešće je to posljedica dehidracije i pregrijavanja organizma. Osim toga, oticanje stopala može biti povezano s viškom soli u prehrani ili nedostatkom magnezija.

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Uhapšena žena u Beogradu za kojom je tragao Interpol

Osim zdravstvenih faktora postoje i drugi jer se otok često javlja kod osoba koje rade u sjedećem ili stojećem položaju. Neugodne cipele ili preuske hlače također mogu uzrokovati privremenu stagnaciju tekućine, što će dovesti do oteklina.

Također, postoji i hronični limfedem, koji je posljedica stagnacije tekućine u potkožnom tkivu. To može biti simptom bolesti, stoga oteklinu treba nadzirati i provjeriti ima li drugih zabrinjavajućih znakova.

Padaju rekordi, naučnici zabrinuti: Ponedjeljak bio najtopliji dan u historiji mjerenja temperature

Padaju rekordi, naučnici zabrinuti: Ponedjeljak bio najtopliji dan u historiji mjerenja temperature

Otečene noge otežavaju kretanje. Trenutno olakšanje možete pružiti s pomoću dva proizvoda koja imate u kuhinji, sode bikarbone (pola šolje) i jabučnog octa (pola šolje). Dodajte oba sastojka u lavor s toplom vodom, a zatim potopite stopala 15-20 minuta.

Za to vrijeme možete se opustiti i slušati muziku, čitati knjigu ili bilo šta što vas opušta. Kada izvučete noge iz vode, namažite ih hranjivom kremom koja će omekšati epidermu, sloj kože koji vas štiti od toksina, bakterija i gubitka tekućine. Stručnjaci također preporučuju korištenje gela za hlađenje stopala.

Što možete učiniti da vam noge ne oteknu?

Mnogi se pitaju može li se izbjeći oticanje stopala tokom ljeta. Adekvatna razina hidratacije sigurno će vam pomoći u ovoj situaciji. Ako ne pijete dovoljno vode, pogotovo u vrućim danima, povećavate rizik od stagnacije limfe u potkožnom tkivu. Štoviše, u toplim danima preporučuje se hodanje bosih nogu po travi ili pijesku jer ćete tako ojačati mišiće stopala, piše Jutarnji List.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije