Koje velike promjene možete očekivati u prvoj trudnoći?

0
Radiosarajevo.ba
Koje velike promjene možete očekivati u prvoj trudnoći?
Foto: Unsplash / Ilustracija

Na početku prve trudnoće svaku ženu muče dobro poznata pitanja: “Kako će trudnoća utjecati na moje raspoloženje i energiju?“,“Hoću li imati problema s pažnjom i koncentracijom?“ ili “Kako će trudnoća utjecati na moj odnos s mužem?“

Kada prvi put zatrudnite niste sasvim sigurni što očekivati.

Puno je pitanja, a do odgovora je ponekad teško doći. Evo nekih koje nudi Focusonthefamily.

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Europska noć: Bayer Leverkusen nastavio 'po starom', Olympiacos šokirao Aston Villu u Engleskoj

Jutarnja mučnina

Jutanja mučnina jedan je od najpoznatijih “nuspojava“ trudnoće. Svaka žena ima različito iskustvo kada je u pitanju ovaj fenomen. Simptomi mogu biti u rasponu od zanemarivih do neizdrživih koji zahtijevaju liječničku intervenciju. Ponekad ženama u sprječavanju mučnine pomogne određena hrana. Stoga, ukoliko vam pomažu npr. krekeri, iskoristite muža da vam ih donese u krevet (prije nego se sami izvučete iz kreveta).

Umor

Iako oku nevidljivo, u ženinom tijelu odvija se ogroman napor. Vjerojatno će vam trebati mnogo više sna nego na što ste naviknuli. Nije neuobičajeno da žena zaspe vrlo rano, odspava cijelu noć, a ubrzo nakon buđenja joj se ponovno spava.

Imajte na umu da ćete, kako dijete raste, imati sve više problema s pronalaženjem prave poze za spavanje. U tome vam mogu pomoći posebni jastuci koje će vam preporučiti doktor.

Oglasio se otac iz Bosne i Hercegovine koji je dobio četvorke u Ljubljani: 'Dar od Boga'

Oglasio se otac iz Bosne i Hercegovine koji je dobio četvorke u Ljubljani: 'Dar od Boga'

Promjene raspoloženja

Obično su povezane s hormonalnim promjenama i česte su u trudnoći. Kada naiđete na emocionalne uspone i padove, sjetite se da su privremeni. Muškarci moraju imati pregršt razumijevanja prema vama i stalno imati na umu da je vaša iznandna mrzovolja samo privremena (a vi mu pomozite u tome).

“Bračne dužnosti“

U nekom trenutku trudnoća će zahtijevati prekid u vašem seksualnom životu. S doktorom se posavjetujte o tome kada i jesu li sigurni spolni odnosi u pojedinoj fazi trudnoće. Kako bilo, važno je održavati fizičku blizinu i tokom trudnoće, a razgovor s partnerom o osjetljivim temama (poput spolnih odnosa u trudnoći), može dodatno produbiti vaš odnos.

Strah

Strah za zdravlje djeteta je uobičajen za svaku trudnicu. Najbolje je da se za takva pitanja obratite svom liječniku. Neki parovi pokušavaju prevladati ovaj strah prolazeći kroz sve moguće testove kako bi utvrdili zdravlje djeteta. Druga polovica parova takve testove stroge izbjegava. Kako god odlučili, imajte na umu da ovakvi testovi nisu savršeni i imaju ograničenja.

Lijepa priča porodice iz Bosne i Hercegovine: Život Milane i Nemanje sada krasi pet sinova

Lijepa priča porodice iz Bosne i Hercegovine: Život Milane i Nemanje sada krasi pet sinova

Hoću li  biti dobar roditelj?

Pomirite se s tim da će vas ovo pitanje mučiti ne samo tokom trudnoće, već i mnogo godina poslije. Ne postoji univerzalni recept kako odgajati dijete i ne postoji savršen roditelj. Neka vam malena utjeha bude da je mnogo nervoznih majki i očeva također prolazilo (i prošlo) ovaj put koji je pred vama.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije