Pet grešaka u prehrani poslije 40. godine: Stvaraju višak kilograma i rizik od ovih bolesti
Balansiranje između mnoštva obaveza nije lako, ali stručnjaci upozoravaju da uprkos svemu ne bi trebali zanemariti pravilnu prehranu.
Nutricionist Rob Hobson naglašava važnost vođenja zdravog načina života i u četrdesetima koje mogu biti veoma naporan i stresan period.
Ako često potežete za suplementima umjesto pravilne i redovite prehrane u nadi da ćete poboljšati svoje zdravlje, možda je vrijeme za promjenu.
Heroji.ba: Online mapa i registar šehida i poginulih branitelja dostupni javnosti
On je naveo pet uobičajenih grešaka u prehrani koje ljudi često prave nakon 40. rođendana.
Preskakanje obroka
"Preskakanje obroka uobičajeno je u četrdesetim godinama, ali može biti štetno za zdravlje. Neredoviti obroci mogu izazvati neravnotežu šećera u krvi, poticati povećanje tjelesne težine i uticati na vaše raspoloženje. Štaviše, nedostatak hrane također može značiti da ne dobivate odgovarajuće hranjive tvari što može utiecati na mnoge različite aspekte vašeg zdravlja", ističe Hobson.
Četiri namirnice koje nikad ne bismo trebali podgrijavati, a često to radimo
Ne jedete dovoljno proteina
Proteini su neophodni za održavanje mišićne mase koja se prirodno smanjuje dok starite.
"Nedovoljan unos proteina može dovesti do gubitka mišićne mase što otežava obavljanje svakodnevnih aktivnosti i povećava rizik od padova i prijeloma na duži rok", kaže nutricionist.
Većini odraslih treba oko 0,8 g proteina po kilogramu tjelesne težine dnevno. Od jaja, preko raznih vrsta mesa i orašastih plodova do mliječnih proizvoda, postoji mnogo sjajnih izvora proteina.
Ne unosite dovoljno vlakana
"Vlakna su neophodna za održavanje zdravlja probave, regulisanje nivoa šećera u krvi i osjećaj sitosti. Mnogi ljudi u četrdesetim godinama ne unose dovoljno vlakana što dovodi do zatvora, povećanja tjelesne težine i povećanog rizika od hroničnih zdravstvenih stanja kao što su bolesti srca i dijabetes", objasnio je Hobson.
Doručak koji topi kilograme: Važno je pridržavati se jednog pravila nakon ustajanja
Da biste povećali unos vlakana, birajte hranu poput integralnih žitarica, voća, povrća i mahunarki kao što su grah, leća ili slanutak.
Jedete prerađenu hranu
Stres i vremenska ograničenja mogu vas dovesti do toga da često posežete za gotovom hranom koja je uglavnom previše obrađena.
"Iako mogu biti praktična, gotova jela obično obiluju kalorijama, nezdravim mastima, natrijem i dodatkom šećera. Ove namirnice mogu doprinijeti povećanju tjelesne težine, upali i hroničnim zdravstvenim stanjima koja su sve veća briga za zdravlje kako starite. Zbog toga je od ključnog značaja težiti uravnoteženoj, zdravoj prehrani prepunoj svježih namirnica, voća i povrća', upozorava nutricionist.
Ispravite ih već danas: Zbog ovih grešaka s doručkom ne gubite kilograme
Nepromišljeno konzumiranje suplemenata
"Ljudi u četrdesetim godinama često traže čarobnu pilulu ili brzo rješenje za poboljšanje svog zdravlja, obično kroz suplementaciju. Odabir dodataka prehrani koji su relevantni za vašu starosnu dob i koji su usmjereni na specifične zdravstvene tegobe bit će efikasniji od uzimanja šake bilo čega", objašnjava Hobson.
Nutricionist je posebno preporučio magnezij za borbu protiv umora i anksioznosti.
"Ovo može biti dobra opcija za ljude u četrdesetim godinama koji pate od stresa jer se ovaj nutrijent brzo iscrpljuje kao odgovor na stres", dodao je nutricionist, prenosi Story.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.