Četiri namirnice koje nikad ne bismo trebali podgrijavati, a često to radimo

0
Radiosarajevo.ba
Četiri namirnice koje nikad ne bismo trebali podgrijavati, a često to radimo
Twitter / Ilustracija

Većina ljudi je u dilemi koje namirnice smije podgrijavati. Ovaj popis otklanja svaku sumnju.

Napravili ste obilni ručak, niste sve pojeli i željeli biste to sutradan iskoristiti za obrok na poslu. Međutim, u dilemi ste trebate li podgrijati ostatke ručka ili ne, odnosno zanima vas koji su ostaci sigurni za podgrijavanje, a koji nisu.

Nedavno je riža etiketirana kao hrana koja se ne bi trebala podgrijavati. Ako redovito jedete rižu, sigurno ste je i sami nekad podgrijali. Stoga se postavljala pitanje jeste time riskirali trovanje.

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Vlada RS objavila sramotan izvještaj nakon objavljivanja teksta Rezolucije o Srebrenici

Kim Lindsay, dijetetičarka iz Australije, navela je četiri namirnice koje je prilično riskantno podgrijavati i četiri koje su zapravo dobre, suprotno uvriježenom mišljenju.

Koje namirnice su rizične za podgrijavanje?

Jaja

Čini nam se da ova namirnica može vječno trajati u frižideru, ali prije nego što se odlučite da je skuhati. U redu je ispečena jaja staviti u mikrovalnu ili pećnicu, ali problem nastaje kad ih ostavite izvan hladnjaka. Jaja mogu nositi bakteriju salmonelu, koja uzrokuje trovanje hranom, a ako je duže vrijeme držite na sobnoj temperaturi dajete bakterijama više vremena za razmnožavanje.

Lindsay navodi da su jaja pohranjena na temperaturama 4-73 °C u "opasnoj zoni".

"Patogeni mogu brže rasti kad su na toj temperaturi. Ako u hrani ima više patogena i više štetnih bakterija, tada postoji veći rizik od trovanja hranom kada je jedemo", navodi Lindsay za Daily Mail.

Američka Agencija za hranu i lijekove savjetuje da jaja i jela koja ih sadrže ne budu izvan frižidera duže od dva sata ili jedan sat u toplijim danima. Isto tako, ističu da se ostaci jela s jajima iskoriste unutar tri do četiri dana. Uz to, budite oprezni s mikrovalnom.

"Problem s mikrovalnom pećnicom je u tome što može neujednačeno zagrijati. Ponekad je hrana vruća na rubovima, a hladna u sredini ili obrnuto", rekla je Lindsay.

Ona preporučuje da se jelo promiješa nakon što se zagrije do pola, a posuda okrene kako bi se toplina ravnomjerno rasporedila.

Riža

Kuhana riža može sadržavati Bacillus cereus. To je bakterija koja se obično nalazi u tlu, na povrću te u mnogim sirovim i prerađenim namirnicama, uključujući krompir, grašak, grah i određene začine.

Simptomi bolesti uzrokovane bakterijom Bacillus cereus uključuju povraćanje, proljev i grčeve u trbuhu.

Dodatno probleme može izazvati držanje riže na sobnoj temperaturi. Što se riža nakon toga duže drži na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da će bakterije širiti.

Kako bi se spriječio rast bakterija, HaroldMcGee, znanstvenik za hranu, savjetuje hlađenje unutar četiri sata, a zatim premiješatanje u hladnjak. Ako rižu podgrijavate, to učinite samo jednom i važno je da ona dođe do temperature od 73°C ili više kako bi bila sigurna.

Špinat

Podgrijavanje špinata može biti direktno povezano s rizikom od raka. Zeleno lisnato povrće poput špinata sadrži spojeve koji se zovu nitrati. Kad se nitrati ugriju, mogu se razgraditi u spojeve koji povećavaju rizik od raka.

Nitrati sami po sebi su bezopasni. Međutim, bakterije koje žive u ustima i enzimi u tijelu mogu ih pretvoriti u nitrite, a zatim u nitrozamine. Oni mogu biti kancerogeni, piše Živim.hr.

Osim toga, ako špinat nije pravilno zagrijan, bakterije Listeria monocytogenes još uvijek mogu živjeti na njemu. Ona može uzrokovati listeriozu, ozbiljnu infekciju koja rezultira groznicom, simptomima sličnim gripi, glavoboljom, ukočenim vratom, zbunjenošću, pa čak i napadima.

Općenito, unaprijed pripremljene salate i kupovno zeleno lisnato povrće nose rizik od listerije, upozorava Lindsay.

Krompir

Slično kao i kod riže, problem s krompirom nije sama toplina nego predugo ostavljanje na sobnoj temperaturi. Ako je na sobnoj temperaturi duže od dva sata ulaze u "opasnu zonu", što može dovesti do rasta bakterije Clostridium botulinum. Ona uzrokuje botulizam, stanje u kojem toksini napadaju živce i mogu uzrokovati probleme s disanjem. To rezultira simptomima kao što su povraćanje, mučnina, bol u trbuhu i proljev. Smrtonosan je u jednom od deset slučajeva. Također postoji povećan rizik od botulizma s krompirom pečenim u aluminijskoj foliji.

"Bakterije koje dolaze iz tla bile bi na krumpiru, a zatim aluminij isključuje kisik i može im omogućiti rast", rekao je Toby Amidor, stručnjak za sigurnost hrane.

Isto tako, Lindsay kaže da dio rizika kod pire krumpir predstavljaju njegovi kvarljivi sastojci, poput mlijeka, maslaca i vrhnja. Zato ističe da je važno da je manje od dva sata izvan hladnjaka te da se tijekom podgrijavanja treba dobro prokuhati, točnije treba se pariti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije