Ovo je namirnica za savršenu dijetu i jači imunitet: Ima malo kalorija a lako se priprema
Rotkvice obiluju vitaminom C, folnom kiselinom, kalijem, a kako su siromašne kalorijama, odlična su namirnica za proljetno čišćenje organizma.
Nutricionisti ih savjetuju u kombinaciji s medom za jači imunitet i podsjećaju da prilikom kupovine obratite pažnju da imaju svježe zeleno lišće s korjenčićima na krajevima. Važna je i veličina rotkvica jer veće mogu biti stare i šuplje.
Ovo povrće ima nisku kalorijsku vrijednost i veliki udio vode zahvaljujući čemu pomažu u procesu mršavljenja. Trebalo bi ih jesti sirove, kuhane ili pripremljene u pećnici.
Traži se osoba sa video snimka: Sarajlija otišao po dijete u džamiju, pa mu neko ukrao cipele
Pomoć u skidanju suvišnih kilograma, svakako, nije jedina prednost ovog povrća. Rotkvice sadrže antocijanine koji smanjuju rizik od kardiovaskularnih bolesti, snižavaju nivo holesterola i triglicerida.
Odličan su izvor kalija koji je važan za očuvanje zdravlja srca i pozitivno utiču na cirkulaciju krvi. Rotkvice obiluju vitaminom C pa jačaju imunitet i poboljšavaju sposobnost organizma da se obrani od prehlada i virusnih infekcija. Preporučuje se i ljudima s čestim upalama sinusa i začepljenim nosem jer potiču izlučivanje sluzi.
Krastavac dijeta je jedna od najpopularnijih: Za 14 dana gubi se sedam kilograma uz ovaj jelovnik
Rotkvice se u frižideru mogu čuvati do sedam dana, ali treba voditi računa o količini vlage. Stručnjaci savjetuju da uklonite listove jer oni uzrokuju stvaranje vlage koje uništava hranjive sastojke.
Sadrže i vitamine E, A, B6 i K, a bogate su i antioksidansima, cinkom, fosforom, magnezijem, bakrom, kalcijem i manganom.
Također, rotkvice potiču lučenje probavnih sokova i pražnjenje crijeva zbog čega blagotvorno utjiču na probavu i omogućuju bržu eliminaciju toksina iz organizma.
Ukusne i jednostavne: Dijetalne lazanje
Iako su bogate vitaminima ne preporučuju se osobama koje imaju bolesti gastrointestinalnog trakta. Nutricionistica Olga Lušnjikova savjetuje da oni koji imaju ove tegobe isključe rotkvice iz svoje prehrane jer sadrže glukozinolate - spojeve koji se pod mehaničkim djelovanjem, na primjer, žvakanjem, razlažu u izotiocijanate.
"A izotiocijanati mogu iritirati gastrointestinalnu sluznicu izazivajući bolove u trbuhu, mučninu, povraćanje i proljev. Također može i pogoršati stanje kod čira na želucu, a ne preporučuju se ni onima koji imaju bolesti štitne žlijezde povezane s nedostatkom joda u organizmu", objasnila je nutricionistica.
Upozorila je da rotkvice mogu sniziti nivu šećera u krvi pa se zato preporučuje njihovo izbjegavanje najmanje dvije sedmice ako idete na neku operaciju. Jako je važno da rotkvice ne konzumirate na prazan stomak već u kombinaciji s maslacem i kiselim vrhnjem, piše Story.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.