Ukusne i jednostavne: Dijetalne lazanje

1
Radiosarajevo.ba
Ukusne i jednostavne: Dijetalne lazanje
Foto: Instagram / Lazanje

Lazanje bez kora za lazanje? Moguće je! Primijenite ovaj kulinarski trik i dobićete zdraviju verziju omiljenog jela.

Lazanje su jedno od omiljenih jela italijanske kuhinje, a potiču iz regije Emilija-Romanja, koja je poznata po mnogim specijalitetima.

Ukoliko ih izbjegavate zbog kaloričnosti kora za lazanje, vrijeme je da probate varijantu za koju vam one nisu potrebne – umjesto njih kao tajni sastojak iskoristite tikvice i dobićete sočno i zasitno jelo poslije kog vas neće gristi savest, pišu Nezavisne novine.

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Svi amandmani na Izborni zakon BiH koje je nametnuo Schmidt stupili na snagu

Sastojci

3 velike tikvice
400 grama mljevenog mesa po ukusu (najbolje nemasnog)
1 veća glavica crnog luka
2 čena bijelog luka
60 grama mocarele
400 grama pelata, nasjeckanog na kockice
5-10 šampinjona, po ukusu
3 šake sitno sjeckanog i obarenog spanaća
4 kašike grčkog jogurta
malo maslinovog ulja

Priprema

Tikvice ogulite i nasijecite na kriške, debljine oko pola centimetra.

Poređajte ih po dnu posude za pečenje, koju ste prethodno obložili pek-papirom.

Pecite u rerni prethodno zagrijanoj na 200 stepeni oko četiri minuta, pa ih okrenite i pecite još četiri minuta. Izvadite da se hladi.

U tiganju na zagrijanom ulju propržite sitno sjeckan crni luk, pa kad bude staklast, dodajte šampinjone sjeckane na kriške i sitno seckan beli luk.

Poslije nekoliko minuta dinstanja, dodajte mljeveno meso i malo vode, pa dinstajte još pet minuta.

Odvojite sa strane dvije kašike pelata, a ostalim prelijte meso, dobro promiješajte i poklopite. Dinstajte još pet minuta.

U jednoj posudi pomiješajte špinat i grčki jogurt i promiješajte.

U tepsiju sipajte dvije kašike pelata koji ste prethodno odvojili, pa preko poređajte tikvice. Zatim kašikom sipajte sos sa mljevenim mesom, pa prelijte spanaćem s jogurtom.

Potom ponovo poredajte tikvice, prekrijte redom mesa, pa ponovo slojem spanaća sa jogurtom.

Preko svega poredajajte mocarelu sječenu na kriške.

Pecite oko 20 minuta u rerni zagrijanoj na 200 stepeni.

Kada mocarela dobije finu zlatnu boju, gotovo je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije