Ispravite ih već danas: Zbog ovih grešaka s doručkom ne gubite kilograme
Bez obzira na to što mislite o doručku, on može poboljšati vaše zdravlje i pozitivno utjecati na kontrolu težine. Problem nastaje kada biramo 'kalorijske bombe', odnosno namirnice pune šećera i masti koje imaju suprotan učinak od željenog.
Stručnjaci tvrde da su ovo najčešće greške koje mnogi ljudi rade za doručak, a koje ih sabotiraju u pokušajima da skinu kilograme, piše Story.hr.
1. Izbjegavanje proteina
Kremasta kafa i kolačići nalik na muffine čest su izbor ako svoj prvi jutarnji obrok jedemo u hodu, izvan kuće. Dobra je to kombinacija za oči, ali ne želudac kojemu nažalost nedostaje proteina. Istraživanje je pokazalo da doručak temeljen na proteinima uravnotežuje razinu šećera u krvi i smanjuje iznenadne napadaje gladi. Pokušajte započeti dan s dva tvrdo kuhana jaja i jabukom ili jogurtom s dodatkom chia sjemenki.
Dokument koji je definisao sudbinu BiH: Gdje je originalni primjerak Dejtonskog mirovnog sporazuma?
2. Pretjerivanje sa sokom
Voćni sok može biti izvrstan izvor vitamina i minerala, ali nije alternativa voću. Usporedbe radi, jedna prosječna naranča ima šezdesetak kalorija, dok čaša soka od istog voća ima gotovo dvostruko više. Pritom treba znati da soku nedostaju dijetalna vlakna, kojih obiluje prirodno voće. Nova studija objavljena u časopisu Appetite također je otkrila da ljudi koji piju puno soka imaju viši krvni pritisak od onih koji ga piju samo povremeno.
3. Pogrešne masti
Poznato je da su tijelu potrebne masti za normalno funkcioniranje. Ali to ne znači da treba pretjerivati, pogotovo kada su u pitanju zasićene masne kiseline poput maslaca. Nutricionisti predlažu pravilnu raspodjelu masnoća pa za doručak preporučuju kombinaciju zdravih masnoća, poput grčkog jogurta s malo nasjeckanih oraha.
4. Dodavanje umjetnih zaslađivača
Ako nešto ima manje kalorija, to ne znači da nema negativnih posljedica za naše tijelo. Studija objavljena u časopisu Nature otkrila je da umjetni zaslađivači mogu poremetiti ravnotežu bakterija u crijevima, što dovodi do povećane potrebe za fruktozom kako bi se osjećali zadovoljni. Ako vam ne odgovara kafa bez šećera i zaslađivača, pokušajte ih zamijeniti začinima poput cimeta koji će pospješiti metabolizam.
5. Kasni doručak
Pojedemo li prvi dnevni obrok tek nekoliko sati nakon buđenja, odnosno tek kad nas podsjeti grč u želucu, veća je šansa da ćemo se prejedati i od hrane dobiti kalorijsku bombu. Pripazite da vaše tijelo ne gladuje i prejedanja neće biti.
6. Ne obraćanje pozornosti na veličinu porcija/količinu hrane
Veličina porcija itekako utječe na to koliko ćem također utječe na količinu hrane koju unosimo u organizam. Ovdje je glavna greška ako količinu hrane koju ćete pojesti mjerite 'odokativno'. Umjesto toga, koristite kuhinjsku vagu i jedite onoliko hrane koliko je vašem tijelu potrebno.
7. Preobilni obroci
Preskakanje doručka negativno utječe na organizam, kao i previše obroka. Velike količine hrane opteretiti će organizam, usporiti metabolizam i učiniti vas pospanima. Umjesto toga, birajte obroke sastavljene od uravnoteženog omjera proteina i ugljikohidrata koji nam daju dovoljno energije za početak radnog dana.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.