Pet fantastičnih stvari koje možete očekivati ako radite sklekove svaki dan

Radiosarajevo.ba
Pet fantastičnih stvari koje možete očekivati ako radite sklekove svaki dan
Foto: Pixabay / Ilustracija

Postoji pet fantastičnih stvari koje možete očekivati ako svaki dan počnete raditi sklekove, piše portal Živim.hr.

Sklekovi imaju puno prednosti. Ne zahtijevaju mnogo vremena i poseban prostor.

Ovo je pet razloga zbog kojih bi sklekovi trebali biti vaša svakodnevnica.

1. Izgrađen gornji dio tijela

Postupnim dodavanjem broja ponavljanja tijekom vježbanja povećat ćete snagu gornjeg dijela tijela bez potrebe za podizanjem utega. Sklekovima ćete ojačati prsa i ramena, pritom razvijajući snažan i definiran gornji dio tijela.

2. Jači trbušni zid - bez da se mučite s trbušnjacima

Unatoč tome što su sklekovi vježba za gornji dio tijela, svaki mišić vašeg trupa je aktivan ako se vježba pravilno - lumbalni i trbušni mišići naporno rade kako bi stabilizirali kralježnicu. To pomaže učvršćivanju jezgre i izgrađivanju tonusa bez izvođenja trbušnjaka.

3. Povećat ćete energiju

Kada se osjećate sporo i malaksalo, spustite se na pod i napravite nekoliko trbušnjaka kako biste brzo povećali razinu energije. Sklekovi povećavaju cirkulaciju te vraćaju toplinu u tijelo pa od njih i mozak radi učinkovitije. Čak i ako će vas kolege u uredu gledati s podsmijehom, garantirano ćete se osjećati bolje i bit ćete spremni uhvatiti se u koštac s bilo kojim zadatkom.

4. Jake kosti

Koštana masa prirodno opada s godinama, što kosti čini podložnijima lomovima. Stoga je jako važno izvoditi vježbe snage kako bi se kosti održalo jakima. Budući da sklekovi jačaju važne mišićne grupacije uz zapešća i laktove smanjit ćete rizik od povrede održavajući te dijelove tijela snažnima.

5. Imat ćete jači metabolizam

S obzirom na to da sklekovi u pogon stavljaju nekoliko mišića u isto vrijeme, srce mora raditi intenzivnije kako bi krvlju opskrbilo tijelo, a i disanje se ubrza. Takva aktivnost povećava razinu metabolizma što potiče gubitak kila. Ovo je odlična kombinacija budući da uz to dobivate i na snazi, a istovremeno topite masti i gubite kilograme.

Počnite raditi koliko god sklekova možete. Kada osjetite umor, napravite pauzu.

Broj sklekova koje ste kompletirali postat će vaša baza za svaki dan.

Na primjer, ako odjednom napravite osam sklekova, to je broj ispod kojeg se ne biste trebali spuštati u narednim ponavljanjima. Svaki sljedeći dan povećavajte broj sklekova, čak i ako morate odmarati da biste ih kompletirali, savjetuje portal Živim.hr.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije