Ne volite raditi sklekove: Postoji i alternativa za ove korisne vježbe

Radiosarajevo.ba
Ne volite raditi sklekove: Postoji i alternativa za ove korisne vježbe
Foto: Pixabay / Ilustracija / Vježba 'plank'

Sklekovi jačaju ne samo grudi nego i donji dio leđa, a olakšavaju dizanje teških utega te omogućuju veću stabilnost cijelog tijela. Međutim, mnogima su mrski i nerado ih izvode. Zato je dobra vijest da postoji nekoliko alternativa za koje studije tvrde da imaju sličan učinak kao sklekovi.

"Sklek može biti vrlo izazovan jer su snaga i pokretljivost gornjeg dijela tijela često slaba točka", kaže trenerica Lacee Lazoff.

"Budite strpljivi! Za jačanje mišića treba vremena, a kad se sklek izvrši pravilno, potrebno je uporno vježbanje i ponavljanje. Isprobavanje alternativnih pokreta za izgradnju snage potrebne za dovršavanje skleka je odlična opcija", dodala je i savjetovala da za vidljive rezultate vježbe poput skleka radite barem dva puta tjedno kroz deset ponavljanja i najmanje pet tjedana.

Tri vježbe za mrzitelje sklekova:

Podizanje ruku iznad glave

Držite po jednu bučicu u svakoj ruci u razini ramena, a zglobove okrenite jedan prema drugome. Koljena neka budu opuštena, a gornji dio tijela čvrst i miran. Bućice podižite u zrak, fokusirajući se na potpuno pružanje ruku. Spuštajte bučice polako i kontrolirano do ramena i ponovite vježbu, piše Index.hr.

Podizanje bučica na klupi

Počnite tako da legnete na klupu. Držite bučice na vanjskoj strani ramena dlanovima okrenutim prema struku. Pritisnite bućice prema gore tako da su ravno preko vaših prsa. Polako ih spustite prema dolje za jedno ponavljanje.

Sklek s koljenima na podu

Tehnički, ovo nije standardni sklek. Modificirani sklek izvodi se na rukama i koljenima. Stanite u položaj kao da ćete napraviti standardni sklek i nakon toga spustite koljena na tlo. Rukama se odgurujte od poda, a gornji dio tijela i trbuh spuštajte prema tlu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije