Vježbe za "najniže predjele" koje bi žene trebale svakodnevno izvoditi

Radiosarajevo.ba
Vježbe za "najniže predjele" koje bi žene trebale svakodnevno izvoditi
Foto: Thinkstock / Ilustracija

Jednostavne vježbe pomažu kod inkontinencije, ali i orgazma.

Ako vam se ikada dogodilo da ste kihnuli, a da vam je pritom pobjeglo malo mokraće ili da vam se isto dogodilo tokom skakanja s djecom na trampolinu, vrijeme je da proučite vježbe za "najniže predjele".

"Statistika pokazuje da urinarna inkontinencija utječe na jednu od tri žene, ali sumnjam da su brojke mnogo veće", kaže Jane Simpson, specijalistica za kontinenciju i autorica knjige "The Pelvic Floor Bible".

Kako kaže, užurban stil života mnoge je žene natjerao da se snalaze na različite načine i pokušaju što je duže moguće ignorirati vlastitu inkontinenciju. No, to ne bi trebalo biti tako.

Na dnu zdjelice nalazi se skupina mišića koji djeluju poput praćke, držeći vaše organe na mjestu. Sve to je presudno u kontroli tjelesnih funkcija, poput odlaska u toalet, a ima ulogu i u orgazmima.

"Mnogi čimbenici mogu oslabiti mišiće dna zdjelice, uključujući trudnoću, porođaj, menopauzu i sport", objašnjava Jane. Dobra vijest je da se ovi mišići mogu ponovno ojačati vježbama kod kuće.

Možda je najbolja od svega činjenica da vam je za izvođenje ovih vježbi potrebno samo pet minuta dnevno.

Za početak - testirajte svoju snagu.

Jednostavan način da vidite imate li kontrolu nad mišićima dna zdjelice je pokušati zaustaviti protok urina tokom mokrenja.

"Ovo se preporučuje kao test, a ne kao vježba jer je loše da mokraćni mjehur tokom mokrenja zastane, a potom ponovno krene", upozorava Jane.

Isto možete provjeriti i ako pokušate stegnuti penis partnera tokom vođenja ljubavi.

No, čak i ako je sve u redu, Simpson savjetuje preventivno izvođenje vježbi. Naime, istraživanje je otkrilo da vježbe zdjeličnog dna prije začeća ili u ranoj fazi trudnoće pomažu u sprječavanju slabosti mokraćnog mjehura u budućnosti, navodi The Sun.

"Kao i svaki mišić, da bi ostao u formi, ključno je redovno izvoditi ove vježbe", kaže Rosie Stockley, osobna trenerica i osnivačica Mamawella koja se specijalizirala za prije i postnatalnu kondiciju.

Prema njenom savjetu, žene bi svakodnevno trebale izvoditi ove petominutne vježbe:

- Sjednite na stolicu s nogama na podu ili lezite na leđa sa savijenim koljenima.
- Tri puta duboko udahnite i izdahnite kako biste se opustili.
- Pretvarajte se da na silu pokušavate zaustaviti plakanje, ali pripazite da ne stišćete mišiće stražnjice.
- Zadržite se u tom položaju 10 sekundi te normalno dišite.
- Opustite se i duboko udahnite prije nego što se ponovo napnete.
- Ponovite 10 puta, a ako ste nedavno rodili, ovu biste vježbu trebali ponoviti barem dva puta dnevno.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije