Istraživanje Yalea i Oxforda: Vježbanje ljude čini sretnijim, više nego novac

Radiosarajevo.ba
Istraživanje Yalea i Oxforda: Vježbanje ljude čini sretnijim, više nego novac

Istraživanje koje su proveli univerziteti Yale i Oxford je pokazalo da vježbanje ljude čini sretnijim nego posjedovanje novca, istakli su iz Svjetskog ekonomskog foruma.

Istraživanje je obuhvatilo podatke o fizičkim aktivnostima i mentalnom zdravlju više od 1,2 miliona Amerikanaca.

Oni koji su bili obuhvaćeni istraživanjem su, između ostalih, odgovorili na sljedeće pitanje: Koliko puta ste se u posljednjih 30 dana osjećali psihički loše u smislu da ste osjetili stres, depresiju ili emocionalne probleme?

Također su pitani i o njihovim fizičkim aktivnostima. Na ovo pitanje im je ponuđeno 75 odgovora kao što su šetanje, kućanski poslovi, biciklizam ili trčanje.

Rezultati istraživanja su pokazali da oni koji učestalo imaju fizičku aktivnost 35 dana u toku godine osjećaju mentalne poteškoće, dok oni koji nemaju učestalu fizičku aktivnost mnogo češće se susreću s ovom vrstom problema. Do 18 dana više osjete zdravstvene probleme ove vrste.

Osobe koje redovno vježbaju se jednako dobro osjećaju kao i one koji to ne čine redovno, ali koje zarađuju skoro 44.000 maraka više u toku godine.

Ocjena Svjetskog ekononskog foruma je da ne morate zarađivati mnogo da biste se osjećali dobro jer to postižete sportskim aktivnostima. Ali to ne znači da što se više bavite sportom da ćete biti sretniji.

Postavlja se pitanje: Koliko je dovoljno vježbati?

Autor studije Adam Chekroud sa Univerziteta Yale je istakao da je fizička aktivnost dobro došla unutar određenog vremenskog okvira.

Najprihvatljivije je vježbanje od tri do pet puta u toku sedmice koje traje 30 do 60 minuta. Pretjerivanje može imati suprotan efekat.

Istraživači su uočili da posebno timski sportovi pozitivno doprinose mentalnom zdravlju u poređenju sa drugim sportovima. Iako biciklizam, aerobik ili fitness nisu timski sportovi, izdvojeni su kao vrlo pozitivnim za mentalno zdravlje.

Rezultati istraživanja su objavljeni i u časopisu The Lancet, navodi se na web stranici Svjetskog ekonomskog foruma.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije