Pazite kada konzumirate ove konzervirane proizvode

0
Radiosarajevo.ba
Pazite kada konzumirate ove konzervirane proizvode
Foto: FUZIP / Zabranjen uvoz graška

Konzervirana hrana dio je gotovo svake ostave. Pristupačna je, ukusna, a u većini slučajeva i zdrava, no nije sva konzervirana hrana dobra za nas.

Problem koji treba uzeti u obzir pri odabiru konzerviranih namirnica je moguća prisutnost bisfenola A (BPA), hemikalija koje mogu imati štetne učinke na naše zdravlje. Osim toga, neke hranjive tvari, poput vitamina B i C, mogu se razrijediti tokom procesa konzerviranja, što utječe na unos hranjivih tvari.

Zato treba pripaziti prilikom kupnje konzerviranih proizvoda i obratiti pažnju na ono što kupujemo. Index je prenio popis konzerviranih proizvoda koje je najbolje ostaviti neotvorene koji je napravio Američki portal Tasting Table.

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

UK će glasati za rezoluciju o genocidu u Srebrenici: "Prozvat ćemo one koji se tome protive"

Voćni kompoti

Većina voća koje se koristi za kompot oguli se i nareže prije kuhanja i konzerviranja. To znači da će se neke hranjive tvari, poput vlakana i antioksidansa, u tom procesu izgubiti. Healthline navodi da jabuka s korom ima 332 posto više vitamina K, 115 posto više vitamina C i 19 posto više kalija od oguljene jabuke. Proces konzerviranja također smanjuje količinu vitamina B i C u voću.

Istovremeno, prisutnost ugljikohidrata i šećera značajno se povećava kada se voće konzervira u sirupu. Nutrition Value piše da prosječna konzerva kompota od 250 grama sadrži tek 4.8 miligrama vitamina C i 40 grama ugljikohidrata. S druge strane, 150 g domaće voćne salate ima 20 grama ugljikohidrata i čak 39 miligrama vitamina C.

Povrće konzervirano u salamuri

Slično voću, i povrće može izgubiti dio svojih hranjivih tvari tijekom procesa konzerviranja, osobito vitamine B i C. Kada se povrće konzervira u salamuri, ono može izgubiti i fenolne spojeve koji mu daju okus. No, ni to nije sve. Salamura ima visok udio natrija, jer se pravi od vode i soli, a dok konzerviranom povrću, poput kukuruza, može dati malo bolji okus, također može povećati naš unos natrija, što nikako nije dobro po naše zdravlje.

Konzervirani umaci za tjesteninu

Ponekad, kad smo u žurbi, najlakše nam je kuhanu tjesteninu pomiješati s unaprijed pripremljenim sosom iz konzerve, no i tom sosu nedostaje hranjivih tvari koje bismo dobili iz, naprimjer, domaćeg paradajz sosa- vitamina K i C, kalija, antioksidansa... Umjesto toga, konzervirani paradajz sos sadrži dodane šećere i natrij.

Konzervirana tuna s visokim razinama žive

Konzervirasa tuna  je zdrava i niskokalorična, ali pokazalo se da nisu sve opcije tune jednako dobre. Albacore ili bijela tuna sadrži gotovo tri puta više žive od prugaste tune, koja se najčešće nalazi u konzervama.

Konzervirano zeleno povrće

Svježe, zeleno povrće gubi svoju teksturu, hranjive sastojke, boju i, najvažnije, okus tokom procesa konzerviranja. Ovo je posebno primjetno kod povrća poput graška, šparoga i brokule. Konzervirano zeleno povrće rijetko podsjeća na svježu verziju, pa je uvijek bolje koristiti svježe povrće umjesto onog iz konzerve.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije