Uz ovih pet savjeta izgledat ćete deset godina mlađe

0
Radiosarajevo.ba
Uz ovih pet savjeta izgledat ćete deset godina mlađe
Foto: Pexels / Ilustracija

Stručnjakinja za ljepotu i menopauzu, Liz Earle, autorica nove knjige A Better Second Half: Dial Back Your Age To Live A Longer, Healthier, Happier Life, objavila je listu najboljih savjeta za ljepotu kože.

Tokom perimenopauze, menopauze i kasnije dešava se niz promjena na koži. Jedna od ključnih stvari koja se događa je gubitak estrogena, a to je ono što kožu održava gipkom. Također gubimo kolagen - oko 1 posto godišnje od dobi od 30 godina - elastičnu potpornu matricu koja održava stanice kože punima i glatkima.

I mišići su u opadanju. Gubimo mišićni tonus na cijelom tijelu, a na licu podupiru kožu te je održavaju zategnutom.

Poznati modni brend proglasio bankrot

Poznati modni brend proglasio bankrot

Njihov gubitak razlog je opuštanja kože. Možemo imati i oštećenja od sunca, koja ubrzavaju fine linije, bore i pigmentaciju.

To je čitav niz kumulativne štete koja se počinje pojavljivati ​​od ranih 40-ih nadalje. No Earle predlaže strategiju za koju ističe da čini razliku.

"Moja strategija njege kože uvijek je bila dvostruko usmjerena - radi se o onome što konzumirate, što hrani stanice kože iznutra, kao i o proizvodima koje nanosite na kožu. I jedno i drugo je ključno za postizanje optimalnih rezultata", veli stručnjakinja.

Otkrijte za šta su sve dobri vitamini B-skupine

Otkrijte za šta su sve dobri vitamini B-skupine

Nemojte eliminirati masnoće iz prehrane

Uobičajena zamka u srednjim godinama je uklanjanje masti iz prehrane. No baš tada su nam najpotrebnije - dobre, zdrave masnoće održavaju jaku i gipku kožu te su bitne za proizvodnju hormona.

Općenito se klonite hrane s niskim udjelom masti.

Umjesto toga, odlučite se za omega-3 riblje ulje, koje se može konzumirati kao dodatak osim ako ne volite jesti puno masne ribe, predlaže stručnjakinja.

Ekstra djevičansko maslinovo ulje također je korisno, kao i maslac koji sadrži butirat, protuupalno sredstvo koje pomaže zdravlju crijeva.

Mnoga stanja kože poput rosacee, psorijaze i ekcema upalni su problemi koji potječu iz crijeva. Zato treba pripaziti na prehranu.

Usredotočite se na proteine

Kako starimo, naše potrebe za bjelančevinama rastu, stoga je važno pratiti njihov unos. Idealno bi bilo da unosite jedan do dva grama proteina dnevno po kilogramu tjelesne težine.

Ovo ulje je spas za suhu kožu, ima protuupalno dejstvo, a može se koristiti kao sredstvo za čišćenje

Ovo ulje je spas za suhu kožu, ima protuupalno dejstvo, a može se koristiti kao sredstvo za čišćenje

Dakle, žena teška 60 kg, treba oko 120 g dnevno. Ako ste fizički aktivni, vaše potrebe za proteinima bit će veće.

Neka protein bude zvijezda vašeg tanjura, razmislite o tome prije nego što dodate bilo što drugo, bilo da se radi o pilećim prsima, odresku ili bilo kojem drugom izvoru, veli stručnjakinja.

Doručak je idealno vrijeme za konzumaciju jaja, koja su bogat izvor proteina. Također se možete odlučiti za punomasni grčki jogurt ili zdrave masnoće poput avokada posluženog na žitaricama i brokule.

Proteinski prah može biti praktičan kada ste u pokretu. Svaki dan Earle pije proteinski shake jer jedna mjerica proteinskog praha obično daje oko 20 g. Može se umiješati u smoothie ili jogurt.

Ograničite šećer

"Općenito izbjegavam ugljikohidrate ujutro jer mogu uzrokovati skok razine šećera u krvi, a održavanje stabilnog šećera u krvi ključno je za vašu kožu. Šećer je upalni i može pokrenuti proces glikacije, koji stari kožu. Razmislite o malim promjenama i drugdje, kao što je zamjena mliječne čokolade tamnom čokoladom koja ima manje šećera", navodi.

Kvalitetan međuobrok

Liz je također velika zagovornica grickanja sira. Sir je bogat proteinima, a neke vrste su posebno korisne za crijevne bakterije, poput sirovog mlijeka i sireva od kozjeg mlijeka.

Novi TikTok trend: Goveđi loj za njegu kože, šta dermatolozi kažu o tome?

Novi TikTok trend: Goveđi loj za njegu kože, šta dermatolozi kažu o tome?

Alternativno, posegnite za fermentiranom hranom poput kefira, koji je sličan jogurtu te je prepun korisnih bakterija koje pomažu održati crijeva 'mirnima'. Također je dobar izvor proteina.

Orašasti plodovi i sjemenke također su korisni. Uzmite nekoliko brazilskih oraha dnevno, koji sadrže mineral selen - snažan antioksidans.

Posolite vodu

Voda je odlična, a dodavanje elektrolita može je učiniti još boljom.

"Dan započinjem dodavanjem prstohvata morske ili kamene soli u vodu. To ne samo da podiže razinu energije, već i hidratizira više od obične vode", izjavila je Liz, prenosi 24sata.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije