Za sjanju i nahranjenu kožu: Kod kuće napravite maske za lice od prirodnih sastojaka

0
Radiosarajevo.ba
Za sjanju i nahranjenu kožu: Kod kuće napravite maske za lice od prirodnih sastojaka
Foto: Pexels / Maska za lice / Ilustracija

Važno je dobro poznavati svoju kožu i svojstva različitih prirodnih sastojaka – kao i imati na umu da uvijek trebate “zgušnjavajući” i “aktivni” sastojak.

Od zgušnjivača izdvajamo zelenu glinu, koja ima pročišćavajuće djelovanje te jogurt, koristan za mekoću i hidrataciju kože.

Među aktivnim sastojcima su eterična ulja, med koji jamči jaku hidrataciju i hranjenje kože ili voće (jabuka, banana, avokado), svako sa svojim blagotvornim svojstvima.

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Muhamed Jusić nakon značajne odluke OIC-a: Ovo je poruka da se neće politički trgovati Srebrenicom!

Na kraju, preporučuje se ulje, maslinovo ili bademovo, za suhu i dehidriranu kožu.

Možete napraviti masku od jabuke i meda, dvije kašike meda i kašike zobenog brašna (sastojka za zgušnjavanje).

Nakon što ste napravili lako razmazivu smjesu, rasporedite je po koži lica izbjegavajući područje oko očiju i usana te ostavite da djeluje nekoliko minuta, zatim isperite toplom vodom. Vaša koža će odmah biti sjajnija i nahranjenija.

Maska od jagode je adstrigentna i pročišćavajuća. Preporučuje se za masnu kožu. Za pripremu zdrobite dvije do tri jagode i pomiješajte ih s jednom do dvije kašike meda i kašikom soka od limuna.

Nanesite masku na lice u tankom sloju i ostavite da djeluje nekoliko minuta prije ispiranja.

Za pripremu maske za lice od avokada, pomiješajte malu količinu njegove pulpe sa kašikom ulja jojobe ili ulja šipka. Masku nanesite na suhu kožu lica bez šminke. Ostavite da djeluje 15 minuta i isperite toplom vodom.

Pulpa avokada sadrži vitamin E koji pomaže u sprečavanju znakova starenja uslijed djelovanja slobodnih radikala, piše Novi list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije