Novi trend na društvenim mrežama: Kora od banane kao prirodni botox?

1
Radiosarajevo.ba
Novi trend na društvenim mrežama: Kora od banane kao prirodni botox?
Foto: Screenshot/TikTok / Kora od banane kao prirodni botox

Influenseri na društvenim mrežama stavljaju koru od banane na lice u nadi da će im to zategnuti kožu te joj pružiti sjaj.

Nazivaju ovo prirodnom alternativom injekcijama botoksa protiv starenja. Katie Jane Hughes, vizažistica iz New Yorka s 286.000 pratitelja, objavila je video na kojem isprobava ovaj trend, u nadi da će pokazati njegov 'prirodni efekt botoksa', piše Daily Mail

Trljanje kore banane po licu učinilo je njenu kožu mekšom, a pore suženijim, tvrdi Katie u svom videu koji je pregledan 750.000 puta. Ova influenserica bila je toliko odušezategnvljena trendom da je rekla da će ga i ubuduće koristiti. Međutim, ljekari nisu uvjereni u efekt banane

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

Dragan Bursać: Arnaudija, suza na licu Banjaluke, od utorka postaje njen najljepši osmijeh!

"Ne postoji topikalni ili dodatak prehrani koji će vam dati isti učinak kao Botox kada ga ubrizgate", rekla je dr. Geeta Yadav, dermatologinja iz Toronta. "Nema znanstvenih dokaza koji bi upućivali na to da će trljanje kore od banane na lice pomoći kod bora, podočnjaka ili upala", dodala je dr. Taylor Bullock, specijalizantica dermatologije u klinici Cleveland.

Dr. Yadav rekla je da, iako kora od banane ima antimikrobna svojstva, dobrobiti su toliko male da je malo vjerovatno da ćete ih primijetiti. Umjesto toga, preporučila je proizvod za kožu bez recepta poput seruma s vitaminom C. Uprkos mišljenju ljekara, korisnici društvenih mreža veliki su obožavatelji.

Mnogi su korisnici ispod Katienog videa priznali da se i oni služe ovom metodom. Smatra se da sve koristi za kožu koje biste mogli imati od kore banane leže u velikoj količini antioksidansa koji se nalaze u ovom voću.

Antioksidansi su spojevi koji apsorbiraju štetne čestice zvane slobodni radikali koji mogu uzrokovati stres i oštetiti DNK tokom vremena, prema dr. Bullock. Prirodno ih se nalazi u mnogim namirnicama poput borovnica, zelenog čaja i kakaa, piše Harvard Health Publishing.

@katiejanehughes

Banana skin facial #bananas #fyp #BananaSkin #ViralHack #Skincare #Natural #WhyNot #TryThis#funny #itworks

♬ original sound - Katiejanehughes

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije