Minimalni napor, maksimalna korist: Pet mini vježbi na dan dovoljno je za bolje zdravlje

0
Radiosarajevo.ba
Minimalni napor, maksimalna korist: Pet mini vježbi na dan dovoljno je za bolje zdravlje
Foto: Pexels / Vježbanje/Ilustracija

Male prekide s pojačanim kretanjem i jednostavnim vježbama lako je uključiti u raspored.

Očuvanju dobrog zdravlja pomoći ćete već ako svakoga dana napravite pet mini vježbi, sugeriše istraživanje Univerziteta u Sydneyju.

Studije, pokazuju da samo tri i pol minute intenzivne aktivnosti smanjuju rizik od karcinoma za oko 18 posto u usporedbi s izostankom aktivnosti.

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Jedinstveno horor iskustvo: Kada kasnovečernji talk show krene po zlu

Uobičajeni izgovori kako nemate vremena za vježbanje ovdje ne pale, jer lako je uključiti mini prekide s pojačanim kretanjem i jednostavnim vježbama u raspored, prenosi Živim.

Evo i nekoliko ideja

  • Koliko ste puta čuli savjet da umjesto lifta koristite stepenice? Vrijeme je da ga konačno i usvojite - idite pješice i gore i dolje i nastoje pritom biti brzi.
  • Dok gledate televiziju ili surfate, radite česte prekide s nekoliko vježbica, primjerice čučnjeva, no već će i nekoliko uzastopnih ustajanja i sjedanja biti korisno. Jednako vrijedi i za rad na računalu i svaki posao u kojem ste dugo u istom položaju.
  • Pranje zuba automatska je aktivnost pa te dvije-tri minute dva puta dnevno možete iskoristiti i za istodobno razgibavanje. Pritom možete šetati po kupaonici, stezati i opuštati mišiće, podizati se naizmjenično na nožne prste i pete... Važno je steći naviku i takve kretnje raditi redovno.
  • Šta radite dok čekate da provrije voda za kafu ili čaj? Zašto tih nekoliko minuta ne biste iskoristili za vježbanje? Ljudi obično misle da za tjelovježbu trebaju odvajati posebno vrijeme, ali ovdje je smisao uključiti vježbanje u aktivnosti koje već ionako radite.
  • Pustite si omiljenu poticajnu muziku pa plešite dok kuhate ili pospremate. Ili, još bolje, odvojite nekoliko minuta u danu za ples.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije