Važni savjeti: Ovu hranu nikako ne smijete zamrzavati
Banane prijete da će se pokvariti? Kupili ste previše piletine na akciji? Ostalo vam je supe? Nema problema, sve to može u zamrzivač.
Raspon stvari koje se mogu ostaviti "u ledu" je nevjerovatno raznolik, a smrzavanje je tako jednostavan način da produžite rok trajanja hrane.
Tako ćete spriječiti da ostaci odu u otpad i uštediti vrijeme na pripremi tokom napornih radnih dana. Ali, ponekad zaboravimo da u zamrzivač ne ide baš sve što nam padne pod ruku.
Pogledajte kako izgleda džamija nakon požara: Izgrađena u 19. stoljeću
Preciznije, baš sva se hrana može smrznuti, ali smrzavanje će nekim namirnicama jako narušiti kvalitetu. Za sve je kriva voda koju skoro sve namirnice sadrže u većoj ili manjoj mjeri. Kad se smrzne, voda se širi, što u potpunosti prmijeni teksturu, kremoznost i hrskavosti, koje toliko volimo, a tako dolazi do pada hranjivih vrijednosti.
Čak nas i hrana koja inače dobro podnosi smrzavanje može razočarati nakon što se odmrzne jer je neadekvatno pohranjena. Može poprimiti neugodan miris ili se oštetiti ako se zalijepi za ovojnice frižidera ili za drugu pohranjenu hranu. Izdvojlili smo nekoliko namirnica koje nije mudro ubaciti "u led", bez obzira kako ih dobro zamotali i ušuškali.
Potražnja za pomoć u hrani u SAD-u visoka kao tokom pandemije
A da ne govorimo o opasnosti o trovanja hranom. O tome više pod prvom stavkom.
Hrana koja je već jednom odmrznuta
Osim što vam je svejedno što rizikujete trovanje hranom, ovom ćete koraku obratiti veliku pažnju. Ponajprije, budite sigurni da je hrana propisno odmrznuta - nipošto na sobnoj temperaturi ili ne daj bože u zdjeli s mlakom vodom - jer može doći do nekontroliranog množenja bakterija. Nadalje, provjerite da nije riječ o nekoj od namirnica s ovog popisa.
Krem supe
Iako se supe i temeljci jako dobro smrzavaju, za sve što sadrži mlijeko i mliječne proizvode postoji opasnost od zgrušavanja ili odvajanja.
Kakvo je meso u našim trgovinama? U Hrvatskoj analizirali juneći but, biftek, pileća prsa i tunu
Umaci
Nisu samo umaci na bazi vrhnja problematični, čak i oni zgusnuti škrobom poput gustina mogli bi po odmrzavanju postati vodenasti. Zamrzavanje slabi vezu između škroba i vlage koju apsorbira, što odmrznute umake čini "tankima".
Puding
Iz istog razloga nije uputno zamrzavati ni pudinge, kao ni kolače kojima je puding sastavni dio kreme. Krema je, pored toga, problematična i zbog toga što sadrži mlijeko pa postoji velika opasnost da će vam se odmrznuti kolač raspasti. Ako je mlijeka i škroba malo, slastica ima šanse opstati, ali nemojte reći da vas nismo upozorili.
Mit ili istina: Treba li med jesti samo drvenom kašikom?
Kuhana riba
Lešo i slična jela pojedite odmah ili u roku četiri dana. Ako vam dosadi kao dodatak salatama, paštetama i ribljim polpeticama, a hoćete da zaledite neće vam prijati. Bez masnoće koja djeluje kao izolator, riba se može natopiti vodom, što će, nakon odmrzavanja, vjerovatno rezultirati kašastom teksturom.
Zelena salata
Brojno povrće jako dobro podnosi led, ali zelena salata, zbog velikog udjela vode, nije među njima. Ako vam je netko poslao ogromnu kesu domaće salate, radije je što brže iskoristite i podijelite s prijateljima nego da je pokušate sačuvati u ledu.
Kuhana tjestenina ili riža
Kao što je već spomenuto, škrob je problematičan za zamrzavanje, iako se to ne mora dogoditi, postoji opasnost da se vaš fini rižoto nakon odmrzavanja pretvori u kašicu. Ostatke, radije iskoristite na drugi način - od tjestenine napravite bogatu salatu, a od riže okruglice.
Sedam jako dobrih razloga da jedete više zobenih pahuljica
Majoneza i preljevi na bazi majoneze
Ovo također nije dobra ideja jer postoji velika vjerovatnoća da će se emulzije u majonezi razdvojiti tokom zamrzavanja i odmrzavanja, piše 24sata.hr.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.