Zašto i kako se frižideri moraju dubinski čistiti

0
Radiosarajevo.ba
Zašto i kako se frižideri moraju dubinski čistiti
Foto: Pixabay / Frižider

Sigurnost hrane je važan aspekt zdravlja i dobrobiti, a jedan od ključnih faktora u očuvanju sigurnosti hrane u kućanstvu je čist i uredan frižider.

Redovito dubinsko čišćenje frižidera ključno je za održavanje higijene i sigurnosti hrane. Donosimo vam savjete za brzo i jednostavno čišćenje frižidera, od čega ćete dugi niz godina uživati u svom najdražem uređaju, piše Geek.hr.

Zašto je važno redovito dubinski čistiti frižider?

Frižideri su jedan od najvažnijih aparata u vašoj kući, a služe za skladištenje vaše hrane i pića. Međutim, ako se ne održava redovito, frižider može postati leglo bakterija i štetnih mikroorganizama. Manjak pravilnog održavanja frižidera može dovesti do neugodnih mirisa, kontaminacije hrane i potencijalno opasnih zdravstvenih problema.

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Sarajevsko vrelo ljeto: Glas građana o izazovima vodosnabdijevanja

Uz to, frižider će raditi učinkovitije ako je redovito održavan. Prije samog čišćenja, potrebno je isprazniti frižider i izvaditi sve police i ladice. Savjetujemo korištenje otopine od vode i octa ili sode bikarbone. Otopina octa je korisna za uklanjanje neugodnih mirisa, dok soda bikarbona pomaže u uklanjanju tvrdokornih mrlja i masnoće.

Mekom krpom obrišite unutrašnjost frižidera, što uključuje police, ladice i zidove hladnjaka. Potrebno je obrisati svaki dio frižidera, uključujući gumene brtve vrata, kao i vanjski dio frižidera. Nakon čišćenja, vratite police i ladice na svoja mjesta, provjerite temperaturu frižidera, a hranu vratite samo ako je sigurna za konzumiranje.

Održavanje frižidera

Redovito održavanje frižidera omogućuje vam dugotrajnost i ispravnost vašeg uređaja. Kako biste zadržali frižider čistim i sigurnim, preporučujemo da jednom sedmično izvršite pregled frižidera i uklonite svu hranu koja se pokvarila ili joj je istekao rok trajanja.

Redovito održavajte unutrašnjost hladnjaka mekom krpom kako biste uklonili mrlje i ostatke hrane, a vanjsku stranu frižidera čistite od prašine i prljavštine. Provjerite temperaturu u frižideru jednom sedmično, imajući na umu da je preporučena temperatura frižidera između jedan i četiri stepena Celzijusa. Isto tako, potrebno je povremeno isprazniti i isključiti frižider, kako biste uklonili led i time smanjili potrošnju energije.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije