Oprez u kuhinji: Ove namirnice najčešće uzrokuju trovanje hranom

2
Radiosarajevo.ba
Oprez u kuhinji: Ove namirnice najčešće uzrokuju trovanje hranom
Foto: Pixabay / Ilustracija

Trovanje hranom događa se kada ljudi konzumiraju hranu koja je kontaminirana štetnim bakterijama, parazitima, toksinima...

Konzumiranje pokvarene hrane može može rezultirati nizom simptoma, najčešće grčevima u želucu, proljevom, povraćanjem, mučninom i gubitkom apetita, piše Večernji.hr.

Vjerovatno je da će određene namirnice prouzročiti trovanje hranom u odnosu na druge, osobito ako su nepropisno pohranjene, pripremljene ili kuhane. Evo nekoliko namirnica koje najčešće prouzrokuju trovanje hranom, piše Healthline.

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Umrla Fatima, majka lijepe Jasmine, bosanske vile koja je skočila u herojsku smrt

Perad

Sirova i nedovoljno kuhana perad poput piletine, pačetine i puretine vrlo je rizična. To je uglavnom zbog bakterija roda Salmonella i Campylobacter, koje se obično nalaze u crijevima i perju ovih ptica. Ove bakterije često kontaminiraju svježe meso peradi tijekom procesa klanja i mogu opstati sve dok ih kuhanje ne ubije.

Dobra je vijest, iako te štetne bakterije mogu živjeti na sirovoj peradi, da se potpuno mogu eliminirati kada se meso temeljito skuha. Da biste smanjili rizik, pobrinite se da je meso peradi potpuno skuhano, nemojte prati sirovo meso i pobrinite se da sirovo meso ne dođe u dodir s posuđem, kuhinjskim površinama, daskama za rezanje i drugom hranom jer to može rezultirati kontaminacijom.

Jaja

Jaja mogu biti kontaminirana salmonelom, bakterijom koja može prouzrokovati trovanje hranom i dovesti do ozbiljnije bolesti ili čak smrti. Kako biste se zaštitili koliko je god moguće, preporučuje se držanje jaja u frižideru na odgovarajućoj temperaturi.

Voće i povrće

Svježe voće i povrće bitan su dio zdrave prehrane, ali mogu biti i izvor trovanja bakterijama E. coli, Listeria i Salmonella. Kako biste se zaštitili, CDC preporučuje pranje voća i povrća pa guljenje tek nakon što je oprano da biste izbjegli kontaminaciju bakterijama iz kore. Dijetetičari tvrde kako je temeljito pranje voća i povrća nakon što ga kupite najbolji način da spriječite unos ovih bakterija te da izbjegnete trovanje.

Mliječni proizvodi

Sirovi mliječni proizvodi mogu biti od koristi za naše zdravlje, ali mogu biti i opasni. CDC ističe da su sirovo mlijeko i proizvodi od sirovog mlijeka često kontaminirani raznim bakterijama kao što su Campylobacter, Cryptosporidium, E. coli, Listeria i Salmonella, a sve to može prouzrokovati ozbiljne bolesti i dovesti do trovanja hranom.

Riba i morski plodovi

Riba i školjke čest su izvor trovanja hranom. Riba koja nije bila pohranjena na odgovarajućoj temperaturi rizična je zbog kontaminacije histaminom, toksinom koji proizvode bakterije u ribama. Histamin se ne uništava normalnim temperaturama kuhanja i rezultira vrstom trovanja hranom poznatom kao trovanje scombroidom. Uzrokuje niz simptoma, uključujući mučninu, teško disanje i oticanje lica i jezika. Druga vrsta trovanja nastaje konzumacijom ribe kontaminirane ciugatera toksinima. To se uglavnom događa kod riba u toplim, tropskim vodama.

Školjke, dagnje, kamenice i Jakobove kapice također nose rizik od trovanja hranom. Alge koje jedu školjkaši proizvode mnoge toksine, a oni se mogu nakupiti u mesu školjkaša, što predstavlja opasnost za ljude kada konzumiraju školjke. Školjke kupljene u trgovini obično su sigurne za jelo. Međutim, školjke prikupljene na područjima koja nisu kontrolirana mogu biti nesigurne zbog kontaminacije iz kanalizacije, oborinskih odvoda i septičkih jama. Kako biste smanjili rizik, kupujte plodove mora iz trgovine i prije kuhanja držite ih na hladnom i hladnom mjestu. Provjerite je li riba kuhana, a školjke, dagnje i kamenice kuhajte dok se školjke ne otvore. Bacite školjke koje se ne otvaraju.

Riža

Riža je jedna od najstarijih žitarica i glavna namirnica za više od polovice svjetske populacije. Međutim, riječ je o visokorizičnoj namirnici kada je riječ o trovanju hranom. Nekuhana riža može biti kontaminirana sporama Bacillus cereus, bakterije koja proizvodi toksine koji uzrokuju trovanje hranom. Ove spore mogu živjeti u suhim uvjetima. Na primjer, mogu preživjeti u paketu nekuhane riže u vašoj smočnici.

Također mogu preživjeti proces kuhanja . Ako kuhana riža ostane stajati na sobnoj temperaturi, te spore prerastu u bakterije koje napreduju i razmnožavaju se u toplom, vlažnom okruženju. Što duže riža stoji na sobnoj temperaturi, veća je vjerojatnost da neće biti sigurna za jelo. Kako biste smanjili rizik, poslužite rižu čim je skuhana i ohladite ostatke riže što je prije moguće nakon kuhanja. Kad podgrijavate kuhanu rižu, pazite da bude vrlo vruća.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije