Ovo je tajna savršenog bolonjez sosa: Italijanski chef otkrio izvorni recept
Stefano Cilla, poznati italijanski chef koji vodi kuhinju u restoranu Bancone u Engleskoj, otkrio je da za pripremu bolonjez sosa postoji samo jedan tačan recept koji trebate slijediti kako bi ovo omiljeno jelo ispalo savršeno.
Prvo kaže kako je bitan odabir mesa - nabavite ono s malo većim postotkom masnoće, piše Večernji list.
Ostali sastojci koji vam trebaju su:
- Velika glavica luka
- 2 mrkve
- 100 g celera
- Malo ružmarina
- 1,5 l pasiranog paradajza
- 100 ml ekstra djevičanskog maslinovog ulja
- 200 ml dobrog crnog vina
- Sol i biber
- Tjestenina, on preporučuje samo špagete
Kako prenosi Huffpost, Stefano kaže da se ovaj umak mora kuhati oko 3 i po sata kako bi se postigao najbolji okus. Narežite povrće na male kockice, a zatim ga ubacite u lonac u kojem ste prethodno zagrijali maslinovo ulje. Dodajte grančicu ružmarina i kuhajte na srednjoj vatri oko 5 minuta. Zatim dodajte meso, sol i biber te stavite na jaku vatru i kuhajte uz povremeno miješanje.
BHmeteo: Spremite lopate, sanke i zimsku opremu, a evo u kojim dijelovima BiH će vladati nevrijeme
Kada je meso dobilo smeđu boju, maknite ružmarin (ako ste koristili grančice), dodajte crno vino i pustite da alkohol ispari. Nakon toga vrijeme je da stavite i pasirani paradajz, a zatim slijedi kuhanje na laganoj vatri - tri sata i 30 minuta. Svakih 10-15 minuta promiješajte. Dodajte još začina po želji.
Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.