Hrskavi i sočni, a nisu prženi u ulju: Pileći nuggetsi koji nikad ne razočaraju

0
Radiosarajevo.ba
Hrskavi i sočni, a nisu prženi u ulju: Pileći nuggetsi koji nikad ne razočaraju
Foto: Coolinarika / Chicken nuggetsi sa susamom

Topli ljetni dani pred nama idealni su za jednostavne, brze i lagane recepte, a Ana Antunović, poznata iz popularnog televizijskog gastronomskog takmičenja, podijelila je neke od svojih omiljenih recepata kako bi nas inspirirala.

Ana se posvetila kreiranju vlastitih recepata koje rado dijeli na društvenim mrežama pod profilom @kuhana_i_pecena. Nakon uspjeha s receptom za pečeno pile s krompirima, pripremila nam je i jelo koje mnogima zadaje muke - hrskavo i sočno pohovanu piletinu

Pileći nuggetsi u cornflakesu iz pećnice s umakom od senfa i meda

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Za danas upaljen meteoalarm! Objavljena prognoza do srijede, evo kad stižu naoblačenje, kiša, snijeg

Trebat će vam:

  • 500 g pilećih filea 
  • 200 g cornflakesa
  • 2 jaja
  • 100 g brašna
  • sol, papar
  • 3 kašike senfa
  • 2 kašike meda
  • 3 kašike majoneze (ili grčkog jogurta)

Priprema: 

  • Pileće filete narežite na prutiće, pa ih nauljite i posolite, pa ih obavezno ostavite malo da odstoje kako bi ih začin i ulje proželi.
  • Pripremite tri posude: jednu s brašnom, drugu s razmućenim jajima, treću s usitnjenim cornflakesom. Pileće prutiće prvo umočite u brašno, zatim u jaja i dobro ocijedite, pa na kraju u cornflakes.
  • Tako pripremljene pileće prutiće slažite na papir za pečenje u posudu u kojoj ćete ih peći. Pecite u pećnici na 180°C oko 20 minuta ili dok ne dobiju lijepu zlatnu boju.
  • Za to vrijeme napravite umak od senfa, meda i majoneze ili grčkog jogurta. Jednostavno dobro pomiješajte sve sastojke i servirajte uz hrskave prutiće.

Ovako pripremljena piletina brzo je, jednostavno i ukusno jelo koje će ostati sočno čak i kad se ohladi. Jedino je bitno da obratite pažnju na dvije stvari. Prvo, da ostavite meso barem 20-ak minuta u soli i ulju prije nego što ga pripremite za pečenje. Drugo, da ocijedite višak jaja kako bi cornflakes dobro prionuo uz meso, piše Jutarnji list.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije